Tre ministre skal i hastesamråd om drikkevand: »Fuldstændig uacceptabelt«

En samlet opposition indkalder til hastesamråd om Danmarks grundvand, som risikerer at blive forurenet på grund af den omdiskuterede landbrugspakke.

Opposiotionen kalder tre ministre i hastesamråd, fordi der er en risiko for, at landbrugspakken vil forurene det danske grundvand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre ministre kaldes nu i hastesamråd af en samlet opposition som reaktion på Berlingskes historie om, at der er en reel risiko for, at landsbrugspakken vil forurene dele af det danske grundvand.

Det er både miljøminister Esben Lunde Larsen, forsyningsminister Lars Christian Lilleholt og sundhedsminister Sophie Løhde, der skal besvare spørgsmål.

»Ministrene skal svare på, hvilke initiativer de omgående vil sætte i gang for at forhindre forureningen af drikkevandet som følge af landbrugspakken. Og så ville det selvfølgelig være på sin plads, at landets statsminister snart svarer på, hvor involveret han har været i landbrugspakkens tilblivelse,« siger Maria Reumert Gjerding (EL) til Berlingske.

Hun mener, at det er »en skandale«, at regeringen accepterer øget forurening af drikkevandet for at »tilgodese en lille gruppe landsmænds privatøkonomiske interesser«:

»Lars Løkke sad her den anden dag og sagde, at han var statsminister for hele folket. Men regeringen varetager tydeligvis ikke den brede befolknings interesser, når man vil acceptere at flere mennesker kan blive syge, og at vores natur bliver ødelagt til gengæld for, at udvalgte dele af landbruget kan tjene penge nu og her,« siger Maria Reumert Gjerding.

Ifølge Torben Sigsgaard, professor ved Institut for Folkesundhed - Miljø, Arbejde og Sundhed på Aarhus Universitet, kan forurening af det danske grundvand få sundhedsskadelige konsekvenser og blandt andet medføre en øget risiko for tyktarmskræft.

Derfor må regeringen også omgående gribe ind, mener Simon Kollerup (S).

»Det er fuldstændig uacceptabelt, at regeringen overhovedet har ladet det komme hertil. Hvordan kan man med åbne øjne lave en politik, som er direkte medvirkende til at øge kræftrisikoen for danskerne?,« spørger Simon Kollerup, som bakkes op af Ida Auken (R).

»Regeringen sætter vores grundvand i fare. Det et helt uacceptabelt. Samtidig forsøger de at skjule for offentligheden, at grundvandet bliver påvirket af landbrugspakken. De lever på ingen måde op til det ansvar de har for at passe på vores miljø og sundhed,« siger hun.