Tre år efter blodproppen: Sådan er Villys nye liv

Villy Søvndal fotograferet i Kolding den 6. oktober 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Palle Peter Skov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er snart tre år siden, den tidligere udenrigsminister og SF-formand Villy Søvndal, blev ramt af en blodprop i hjertet. På lægernes anbefaling trak han sig nogle måneder senere som udenrigsminister og senere også fra politik. I foråret dukkede han til stor jubel pludselig op som gæstetaler på SFs landsmøde, men ellers er det ikke meget, vi har hørt til ham. Indtil nu.

På mandag udkommer hans bog ’Med håbet som drivkraft’, hvor han forsøger, at flytte fokus væk fra sin sygdom fra SFs regeringsdeltagelse og fra kritikken af, at han kørte sit parti i sænk, da han forfulgte sin personlige drøm om at blive udenrigsminister.

»Undskyld, er det okay, jeg tager et foto til min kæreste?«

Den unge mand på cafeen Brød i Kolding kan ikke holde sin begejstring for Villy Søvndal tilbage. På gaden bliver Søvndal ligeledes mødt med respekt og kærlige hilsner. Og på banegården holder et tog ved perronen, hvor samtlige passagerer vender sig, da de får øje på ham. Søvndal er bestemt ikke glemt, men i dag nyder han sit noget mere private liv.

»Jeg savner ikke at være så eksponeret, som jeg var. Det er en krævende disciplin. Jeg nyder at have tid til venner og familie. Komme ud at spille musik med mine venner i bandet Herreværelset og komme ud at holde foredrag om alt det, jeg er optaget af. Politisk har jeg stadig meget på hjerte, men mine prioriteringer er anderledes i dag,« fortæller Villy Søvndal.

Hentehår a la Trump

Han er blevet klippet meget korthåret på sin kones opfordring . Det var blevet lidt tyndt, og hun frygtede, at han ville ende med hentehår a la Donald Trump, hvis ikke hun greb ind. Det er også hende, der har vejledt om de nye, trendy grå briller og pulloveren, fortæller han muntert.

»Jeg har alt, hvad jeg gerne vil have. Jeg spiller igen musik med mine gamle venner i Herreværelset og tager rundt og holder en masse foredrag. Holder fællesspisning med mine børn hver anden søndag og nyder at have tid til venner og familie. Vi har solgt vort gamle hus, og bygget et nyt, hvor jeg har et stykke jord med får og høns, som jeg går og passer. Vi har også anlagt en stor køkkenhave, hvor vi har mad fra juli til hen mod jul. Og så hjælper jeg til derhjemme med at lave mad og gøre rent, mens jeg lytter til musik.«

Spiller guitar i Herreværelset

Søvndal spiller guitar og synger viser af Halfdan Rasmussen og PH i bandet Herreværelset. Men han har spillet og sunget siden han var ung.

»Det har været mere stilfærdigt og privat, for medierne får nemt tegnet et lidt stereotypt billede af politikere. Jeg ville ikke ende som ’politikeren med guitaren’ med alt, hvad det kan give af underlige billeder. Min måde at binde slips på skabte rigelig debat, da jeg var minister.«

Har du lært det nu?

»Nej, jeg har aldrig gået på Sorø Akademi eller noget. Og det samme i forhold til ’mit engelske’. Mine forældre sendte mig jo aldrig til Oxford eller Cambridge for at læse engelsk. Jeg har lært det på gymnasiet, og folk har altid forstået, hvad jeg har sagt.«

Men hvor svært kan det være at lære at binde et slips, tænker jeg?

»Ja, men jeg kan da også. Det kræver bare betydelig koncentration og en spejl.«

Du har ikke været så heldig. som andre, der har haft en kone, der har klaret det?

»Nej, hemmeligheden har været, at jeg aldrig har bundet det op. Så kan man nøjes med at trække det op og snøre det, ik’.«