Trane Nørby har fået svar på sine 696 spørgsmål

Venstres politiske ordfører indrømmer, at sammenkoblingen med hendes mor »ser dum ud«. Hun kritiserer samtidig Mogens Lykketoft for at ville bestemme over, hvad politikerne må spørge om.

Ellen Trane Nørby (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter fire måneders ventetid fik Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby tirsdag aften svar på sine 696 spørgsmål til Kulturministeriet om, hvorfor 87 museer i landet kunne få statsstøtte.

Spørgsmålene sendte hun, efter at kulturminister Uffe Elbæk (R) i maj afviste at yde støtte til Museet for Religiøs Kunst i Lemvig, hvor Ellen Trane Nørbys mor sidder i bestyrelsen.

I en e-mail til Berlingske Nyhedsbureau indrømmer Venstre-profilen desuden, at sammenkoblingen med hendes mor var uheldig.

- Jeg skal være den første til at indrømme, at den sammenkobling, der er lavet til min mor, ser dum ud. Det ændrer ikke ved, at spørgsmålene om landets museer er relevante, når Folketinget skal vedtage en ny museumslov i løbet af efteråret - og derfor har jeg stillet dem, skriver hun og forklarer.

- Jeg er blevet opmærksom på, at min mor har været frivillig i bestyrelsen på museet i længere tid, end jeg var klar over. Det er min fejl.

Tirsdag blev Ellen Trane Nørby kritiseret for at have brugt sin position til at presse kulturministeren til at give statsstøtte til museet i Lemvig. Blandt andet opfordrede regeringen hende til at trække sine spørgsmål tilbage. Og Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), sagde, at Trane Nørby havde stillet for mange spørgsmål, og bad politikerne om at udvise »mådehold«.

- Hvis der kommer en bølge af folketingsmedlemmer, der stiller en bunke af spørgsmål, må vi tage hele regelsættet op om, hvordan man skal gebærde sig, sagde Lykketoft tirsdag til pol.dk.

Ellen Trane Nørby er stærkt utilfreds med Lykketofts behandling af hende - og resten af Folketinget.

- Jeg kan se, at Mogens Lykketoft vil bestemme, hvad Folketingets medlemmer må spørge om. Det er upassende. Hvis Lykketoft og andre fra regeringspartierne ser det som deres opgave at beskytte embedsapparatet, ser jeg det som min opgave at beskytte borgerne. Jeg er sikker på, at bornholmerne, folk fra Ærø eller Helsingør gerne vil vide, om deres museum er det næste, der rammes økonomisk. Derfor har jeg stillet 87 spørgsmål, skriver hun til Berlingske Nyhedsbureau.