Trak nazi-kortet på tv: »Yahya Hassan er et løsgående missil«

Søren Espersen vil ikke anlægge injuriesag mod Yahya Hassen - selv om denne har erklæret, at Søren Espersen har været medlem af »Nazistforbund«..
Læs mere
Fold sammen

Digteren og kandidaten for Nationalpartiet Yahya Hassan kaldte i en tv-debat fredag aften næstformand i Dansk Folkeparti Søren Espersen for nazist. Det skete i »Deadline« på DR2, hvor digteren var i studiet sammen med partiets formand Kashif Ahmad.

Søren Espersen har dog Østre Landsrets ord for, at han ikke har været nazist, og det fik ham lørdag til at opfordre Yahya Hassan til at tage på landbrugsskole eller gå til søs nogle år, så han kan »møde nogle almindelige, ordentlige mennesker, så han kunne komme lidt tilbage til livet igen«.

Kommunikationsekspert Henrik Byager er ikke overrasket over nazi-kommentaren.

»Han er et et løsgående missil. Det kan man roligt sige,« siger han.

Hans optræden på tv er mildest talt også atypisk. Således også i det omtalte interview på DR2. Her afbryder Yahya værten Adam Holm flere gange, ligesom han nægter at lade journalisten styre interviewet.

»Det er nogle helt forkerte ting, I taler om. I har slet ikke fat i den lange ende,« lyder det bl.a. fra Yahya Hassan, der på et tidspunkt også kalder journalisten Adam Holm for »usaglig«.

To gange må Adam Holm mane til ro i studiet.

»Vi skal ikke mundhugges,« siger Adam Holm på et tidspunkt.

Yahya Hassans anti-autoritære facon deler vandene.

»Han spiller efter sine egne regler, og det er jo både foruroligende og bekymrende, men også forfriskende. For der er så mange konventioner omkring, hvordan politikere bliver interviewet, hvilke måder man formidler budskaber på, og hvordan man anerkender journalisternes position og ret til at stille spørgsmål. Og det skider han højt på,« siger Henrik Byager.

Søren Espersen er ikke ene om at måtte stå for skud, når digteren på sin særegne facon angriber politiske modstandere. Folketingskandidaten Henrik Dahl (LA) er tidligere blevet postet på Facebook iklædt nazi-uniform, ligesom Yahya Hassan har påstået, at Pia Kjærsgaard engang tilbød ham et blowjob.

Hertil svarede Pia Kjærsgaard til tv2.dk:

»Herregud, han er jo bare en kriminel indvandrer-dreng, der har fået storhedsvanvid. Han vil bare have opmærksomhed. Men jeg synes, at han virker, som om han trænger til en pause fra medierne. Om han også trænger til kolde afvaskninger? Ja, måske - men det bliver ikke mig, der giver ham det,« sagde hun til TV2.dk.

Henrik Byager mener ikke, at Yahya Hassan kan styres eller normaliseres til at blive, som politikere er flest.

»Jeg ser ham slet ikke som politiker. Han er en stærk holdnings-båret person, som har fundet en stærk platform at snakke ud fra. Men jeg har meget vanskeligt ved at se ham som politiker med møder i Finansudvalget,« siger Henrik Byager.

Henrik Byager mener, at alt kan ske, når det handler om Yahya Hassan.

»Han er så uforudsigelig og hæmningsløs, at alt kan ske. Han kan nå at brænde flere byer ned undervejs, men omvendt kan han også ramme et gyldent moment, og det bliver afgørende for, om han får succes eller bliver en fuser,« siger Henrik Byager.