Touborg: Mangel på modkandidat viser bred opbakning til Dyhr

SF undgik det frygtede kampvalg om formandsposten. Det vidner om bred opbakning til den nyvalgte formand, mener partiets afgående næstformand, Mette Touborg.

Foto: Claus Bech

»Stort tillykke til Pia Olsen Dyhr og tillykke til SF. Jeg er glad, og jeg tror, at Pia Olsen Dyhr bliver en rigtig stærk formand for SF.«

Sådan lyder reaktionen fra SFs afgående næstformand, Mette Touborg, efter det torsdag formiddag er slået fast, at Annette Vilhelmsens (SF) afløser som SF-formand bliver den tidligere transportminister Pia Olsen Dyhr (SF).

Hun blev valgt uden modkandidater, og det viser ifølge Mette Touborg, at partiet står bag hende.

»Det viser tydeligt, at der er bred opbakning til Pia Olsen Dyhr som formand. Det er efterhånden et stykke tid siden, hun meldte sit kandidatur, så hvis man ikke ønskede hende som formand, har der været rig lejlighed til at stille op,« siger Mette Touborg.

Hvad Pia Olsen Dyhrs hovedopgave som formand bliver, vil Lejre-borgmesteren ikke pege på.

»Det skal hun selv have lov til at fortælle om. Hun skal have lov til at kridte banen op og tegne fortællingen om partiet. Det skal hun i øvrigt gøre sammen med en ny landsledelse, som bliver valgt på vores landsmøde. Så den opgave overlader jeg trygt til hende,« siger Touborg.

Formandsskiftet er en konsekvens af den voldsomme, interne uenighed i SF om salget af statslige DONG-aktier til investeringsbanken Goldman-Sachs. SF trådte formelt ud af regeringen 3. februar, Annette Vilhelmsen trådte tilbage som formand, begge næstformænd gik af og flere medlemmer forlod partiet, ligesom den politiske ordfører trak sig fra posten.

I den seneste Gallup-måling foretaget for Berlingske i sidste uge, var SFs vælgeropbakning faldet til 3,1 procent. Det er partiets laveste tilslutning i en Gallup-måling siden 1978, og det betyder, at SF lige nu står til at blive Folketingets mindste parti.