Torsdag foreslog radikal eksborgmester en »utraditionel løsning« på krisen i partiet – og på Sydsjælland kan en viceborgmester godt se pointen

Den tidligere mangeårige Holbæk-borgmester Jørn Sørensen foreslog torsdag at sætte Marianne Jelved midlertidigt i spidsen for den radikale folketingsgruppe. Der er »brug for en fast hånd«, skrev han. I dag stemmer en anden radikal baglandstemme i: »Hvis det fortsætter på den her rædselsfulde måde, så er man jo nok tvunget til at finde en anden konstruktion.«

Tidligere R-borgmester Jørn Sørensen mener ikke, at Marianne Jelved er »en løsning på længere sigt« som formand for de Radikales folketingsgruppe, men der er brug for en »fast hånd, som vi ved, hun har«, skrev han torsdag i et debatindlæg. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix

Mange danskere har de seneste måneder skelet forundret til den amerikanske præsidentvalgkamp, hvor valget om små tre uger står mellem den 74-årige præsident, Donald Trump, og hans 77-årige udfordrer, Joe Biden.

Kunne de virkelig ikke finde nogen lidt yngre, synes flere at have spurgt sig selv, mens andre har peget på, at vi i Danmark simpelthen ikke forstår værdien af lang politisk erfaring. Men i denne uge, hvor splittelsen i Radikale Venstre har nået nye højder, pegede partiets tidligere borgmester i Holbæk Jørn Sørensen torsdag pludselig på en »utraditionel løsning« på lederkonflikten.

Hun er jævnaldrende med Joe Biden.

I et debatindlæg i den lokale avis foreslog Jørn Sørensen således »en midlertidig løsning«, hvor de Radikales tidligere leder fra 1990 til 2007, Marianne Jelved, vælges til ny formand for folketingsgruppen som en art fredsskabende styrke, »alle kan samles om«.

»Det er klart, at Marianne Jelved ikke er en løsning på længere sigt, men der er brug for en leder i en situation, hvor gemytterne er i kog, og hvor der samtidig er brug for en fast hånd, som vi ved, hun har,« skrev han.

Jørn Sørensen er selv forhenværende. Han var borgmester i Holbæk fra 1994 til 2009. Men i dagens udgave af Kristeligt Dagblad kan en af de Radikales nuværende kommunale profiler godt se pointen.

Viceborgmester i Næstved Klaus Eusebius Jakobsen synes ifølge avisen således heller ikke, at Marianne Jelved er et oplagt valg, men – skriver Kristeligt Dagblad – han anerkender, at det kniber med alternativer til lederposten.

»Hvis det fortsætter på den her rædselsfulde måde, så er man jo nok tvunget til at finde en anden konstruktion,« siger han til avisen.

Manglende modgang i livet

Klaus Eusebius Jakobsen, der selv er 73 år og på de Radikales hjemmeside præsenterer sig som »en erfaren herre med mere end 30 år på ledende poster inden for skoleverdenen« – herunder for Herlufsholm Kostskole – erklærer over for avisen, at Sofie Carsten Nielsens rasende reaktion på Ida Aukens Facebook-anklager onsdag viser, at hun mangler »ledelsespotentiale«, og at partiets folketingsgruppe nok også savner noget erfaring.

»Mange af dem har ikke oplevet ret meget andet end at være folketingsmedlem. Det er groft sagt, men de mangler måske at møde lidt modgang i det rigtige liv,« siger han.

Omvendt mener de Radikales eneste kommunale førstemand, Rebild-borgmester Leon Sebbelin, i samme avis ikke, at det er op til det kommunale bagland at give gode råd.

Marianne Jelved blev valgt til Folketinget første gang i 1987 og har den fjerdelængste anciennitet af de 179 nuværende medlemmer.

De Radikales nye leder, 45-årige Sofie Carsten Nielsen, er nu langtfra uden politisk erfaring.

Hun har siddet i Folketinget siden 2011, er tidligere uddannelses- og forskningsminister og har været stedfortrædende leder for den radikale folketingsgruppe siden 2014.