Torsdag aften klokken 22.31 tikkede en nyhed ind, der skulle stoppe to dages storm om SF

Politisk ugepost: Vi har samlet alle de vigtigste historier om dansk politik fra ugen, der er gået.

Portræt af SF-formand Pia Olsen Dyhr. Billedet er taget af Sara Gangsted og er fra torsdag den 14. april 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkommen til denne uges politiske ugepost - artiklen, hvor vi kigger tilbage på ugen i dansk politik.

Når SFerne i dag samles til landsmøde i Odense, der i år bærer overskriften »Et Danmark, der hænger sammen«, sker det efter en uge, hvor ikke meget har hængt sammen for partiet.

I hvert fald ikke, hvis man spørger debattør og tidligere MFer for SF, Özlem Cekic - der i torsdags bekendtgjorde, at hun melder sig ud af partiet efter 14 år:

Og heller ikke, hvis man spørger SFs europaparlamentsmedlem Margrete Auken:

Eller Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen:

Eller Alternativets Uffe Elbæk:

Eller de Radikales Sofie Carsten Nielsen, der forleden til Politiken sagde:

»Står der tre børn alene ved grænsen, og vi som land så siger: »Det er bare ærgerligt« – det, synes jeg, er så småt, at det næsten ikke kan blive mindre.«

Baggrunden for ovenstående reaktioner skal findes i en artikel, som Politiken beskrev i onsdags:

Et flertal i Folketinget vil nemlig kunne afvise uledsagede asylbørn ved den danske grænse i en situation, hvor den såkaldte »nødbremse«  - som skal kunne lukke den danske grænse for alle asylansøgere, hvis presset på Danmark er ude af kontrol - er blevet aktiveret.

I det flertal indgik - i hvert fald indtil torsdag - SF. Og det var det, der fremkaldte de hårde udmeldinger fra både SFere og SFernes venner i den røde del af folketingssalen.

Da lovforslaget om regeringens asylnødbremse blev førstebehandlet i torsdags begyndte SFerne dog at trække i land.

»Vi har ikke besluttet os på forhånd for, om vi siger det ene eller det andet ved tredjebehandlingen,« sagde Holger K. Nielsen ifølge jp.dk fra Folketingets talerstol.

Og på tv2.dk skrev Jacob Mark, der ellers torsdag klokken 14 over for Berlingske havde slået fast, at SF ville afvise asylbørn ved grænsen, at alle flygtningebørn skal have krav på sikkerhed og en individuel behandling.

Den udmelding delte SF-formand Pia Olsen Dyhr på Facebook:

Og klokken 22.31 var det så, at nyheden, der skulle afmontere stormen, tikkede ind på diverse redaktioner:

»SF vil alligevel ikke afvise flygtningebørn ved grænsen«, hed den.

Over for Ritzau slog Jacob Mark nu fast, at man i partiet ikke var sikre på, at man kunne »opfylde barnets tarv, som forslaget lyder nu.«

»Derfor stiller vi et klokkeklart ændringsforslag, der hedder, at børn skal undtages fra nødbremsen,« sagde Jacob Mark i artiklen.

Også på Facebook skrev SFs gruppeformand, at man nu havde ændret holdning:

Trods partiets nye standpunkt og det »klokkeklare« ændringsforslag, der skal undtage uledsagede børn for at blive stoppet ved den danske grænse, fortryder Özlem Cekic ikke sin udmeldelse:

»Den her kovending er enormt karakteristisk for den måde, som SF har  arbejdet på de sidste mange år. Først mener man, at det er rimeligt at indføre en stramning over for de mest sårbare mennesker, der findes, de uledsagede flygtningebørn. Oven i købet med argumenteret  om at vi ikke har råd, samtidig med at man har givet en skattelettelse på fire milliarder kroner til Mærsk«, sagde hun fredag morgen til Politiken.

SF-formand til Clement Kjersgaard: »Du lyder som en kommunist, der er lidt rasende på Maersk«

Vi bliver hængende ved torsdag aften og skruer tiden tilbage til klokken 20.00 - til gengæld stiller vi ind (som det vist hed i gamle dage) på DR2, hvor Clement Kjersgaard og gæsterne i 'Debatten' debatterede den nye Nordsø-aftale, som blev indgået i onsdags.

Staten vil investere 3,5 milliard kroner til renovering af oliefeltet Tyra i Nordsøen, der er ved at synke i havet, og samtidig gives der en skatterabat til olieselskaberne, der vil give omkring fem milliarder mindre end hidtil beregnet i skatteindtægter.

Til gengæld vil det sikre en masse arbejdspladser og på sigt give staten milliardindtægter, som der var sået tvivl om, fordi Mærsk havde truet staten med at trække sig fra Nordsøen, hvis ikke staten hjalp til med at genoprette Tyra.

'Debatten' i torsdags stillede spørgsmålet: Partierne bag glæder sig over de mange arbejdspladser og milliarder i skatteindtægter. Kritikerne svarer, at vi sælger for billigt ud og lader os presse af de store selskaber. Hvem har ret?

Det kom der en intens debat ud af.

»Jeg synes, det er en god forretning at få vores fælles olie- og gasressourcer op. Det er med til at give en styrke. Hvis ikke vi havde fået en aftale her, ville vi ikke bare have set, at vi ikke havde fået et ekstra provenu ind, vi ville faktisk skulle til at nedjustere det provenu, der allerede er regnet ind i de kommende år, som vi har lavet aftaler på,« sagde finansminister Kristian Jensen (V), der har forhandlet aftalen på plads for regeringen.

Enhedslistens Pernille Skipper var lodret uenig:

»En skatterabat af den her størrelse oveni de meget lukrative forhold, de havde i forvejen er kunstig erhvervsstøtte. Det er at tage fællesskabets penge,« sagde Skipper.

Men der var også smil på læberne og store grin i DRs tv-studie. For eksempel stoppede SF-formand Pia Olsen Dyhr pludselig op midt i et svar og sagde direkte til Clement Kjersgaard:

»Ved du hvad, du lyder som en kommunist, der er lidt rasende på Maersk.«

Hvortil DR-værten svarede:

»Det er den største kompliment, du nogensinde har givet mig.«

I øvrigt blev SF - og også Socialdemokratiet - ligeledes i denne sag kritiseret hårdt af især Enhedslisten for at være med i aftalen:

Gense den interessante debat om Nordsø-aftalen her.

Tidligere Venstre-minister: »Jeg er helt uenig med Pia Kjærsgaard«

Formanden for Folketinget, Pia Kjærsgaard (DF), gik torsdag eftermiddag (der skete en hel del i #dkpol i torsdags) ud med en markant kritik af den aftale, som trådte i kraft 1. januar, og som betyder, at den såkaldte gruppestøtte øges med omkring 40 procent, svarende til 52 millioner kroner om året.

»Jeg synes, det er voldsomt og overraskende. Vi får mange penge, og 52 ekstra millioner er vældig meget. Det tror jeg ikke, der kan være nogen, der er uenige i,« siger hun.

»Hvis du går ud og spørger hr. og fru menigmand, så tror jeg ikke, de synes, det er okay. Men nu har partierne nu engang besluttet det,« siger Pia Kjærsgaard.

Baggrunden for de øgede midler er ifølge partierne bag blandt andet, at presset på politikerne i det parlamentariske arbejde og fra medierne er blevet markant større, og at de skal »forholde sig til langt flere forespørgsler og orientere sig langt bredere end før.«

Derfor er det nødvendigt for partierne at ansætte flere kommunikationsrådgivere og fageksperter, der kan klæde politikerne bedre på, lyder begrundelsen.

I Enhedslisten, der sammen med Dansk Folkeparti er eneste parti uden for aftalen, kalder finansordfører Pelle Dragsted aftalen »en beskidt aftale.«.

Hverken Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen eller Venstres ditto Søren Gade har ønsket at stille op til interview med Berlingske. Deres skriftlige svar kan du læse her.

Men fredag svarede Venstres tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen igen på Pia Kjærsgaards kritik:

Går de røde i takt, Pia Olsen Dyhr?

Torsdag (jo, den er god nok - torsdag igen) sagde SF-formand Pia Olsen Dyhr i et interview med Berlingske, at hun og SF ikke længere afviser at gå i regering efter næste valg.

Det værste af partiets post-regeringskrise er ovre. Selvtilliden er på vej tilbage. I interviewet, der blev offentliggjort inden kovendingen omkring uledsagede asylbørn, spurgte Berlingskes journalist til, om der overhovedet er et grundlag, SF og resten af partierne på den traditionelle venstrefløj kan blive enige om:

Pia Olsen Dyhr, mange spørger i øjeblikket sig selv, hvad alternativet til den borgerlige regering er. Mit spørgsmål er: Går partierne på den traditionelle venstrefløj – fra de Radikale og Socialdemokratiet hen over SF videre over Alternativet og ud til Enhedslisten – i takt?

»Fællesmængden er, at vi er optaget af, at fællesskabet skal fungere. Men der er da forskelle mellem os. Radikale Venstre fører en blå økonomisk politik, men er enigt med os i, at kontanthjælpsloftet skal afskaffes. Vi er også enige på det grønne område. Alternativet og Enhedslisten er nok tættest på hinanden. Vi har valgt en mellemposition: Vi er et venstrefløjsparti, men optaget af at søge indflydelse, og dér adskiller vi os nok fra Alternativet og Enhedslisten. Vi forhandler også, når det er svært.«

Fire korte nyheder, du lige skal have med

NYHED I
Fredag offentliggjorde det amerikanske magasin Fortune sin liste over »World's Greatest Leaders«. Og her er et for danskere velkendt navn at finde højt på listen:

Danmarks tidligere statsminister og nuværende direktør for Red Barnets internationale organisation, Helle Thorning-Schmidt, er nemlig ifølge magasinet den 14. bedste leder i verden. Læs mere her.

NYHED II
I onsdagens Berlingske satte beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) tal på målet for, hvor mange kontanthjælpsmodtagere, der skal i job i løbet af de næste tre år. 18.000, lyder målet, der vil give en gevinst på op til fire milliarder kr. om året. Yderligere 15.000 skal gøres jobparate.

NYHED III
I årevis har politikere fra begge fløje nemlig talt om, hvor lidt politik der egentlig bliver udviklet i Folketinget. Langt de fleste forslag kommer fra ministrene. 186 lovforslag formuleret af regeringen blev vedtaget i sidste folketingsår.

Kun to lovforslag fra folketingsmedlemmer blev gennemført. Det skrev Jyllands-Posten i denne uge og bekendtgjorde, at Folketinget nu vil tage magten tilbage fra ministre og embedsmænd.

NYHED IV
Gennem flere uger har der floreret rygter på Christiansborg om en bog, der kunne være gift for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). sent tirsdag kunne både Ekstra Bladet og Politiken så løfte sløret for et af kapitlerne i bogen, der er skrevet af valgforskerne Kasper Møller Hansen og Rune Stubager.

Og det var dårligt nyt for Løkke. Ifølge de to forskere kostede Løkkes dårlige image og troværdighedsproblemer i befolkningen Venstre mellem 50.000 og helt op til 180.000 stemmer ved folketingsvalget i juni 2015.

Ugens analyse

Med sit nu berømte lagkagebillede har Inger Støjberg igen skabt blæst om den stramme udlændingepolitik.

Hun har formentlig brede vælgergrupper med sig – men har samtidig atter blotlagt, at Venstre har interne vanskeligheder ved at holde balancen i et af tidens sværeste og mest afgørende spørgsmål.

Sådan skrev Berlingskes politiske redaktør Kasper Kildegaard Sørensen i tirsdags og stillede spørgsmålet:

Var det lige dér, en tirsdag klokken 15.48 på Facebook, at Inger Støjberg gik over stregen?

Læs hele analysen her.

Ugens danmarkskort

 

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) føler sig - som følge af den tidligere omtalte historie om målet for, hvor mange kontanthjælpsmodtagere, der skal i job i løbet af de næste tre år - »enormt skræmt« af, hvor mange danskere, der står uden for arbejdsmarkedet.

Du kan dykke ned i tallene for, hvor mange der er på offentlig ydelse i hver enkelt kommune herunder:

Pia Kjærsgaard vil have sommertiden afskaffet

Det starter sådan set ret positivt:

»Foråret er over os. Solen skinner. Dagene bliver længere og længere, fuglene slår deres triller og har travlt med at bygge rede.«

Men så slår Folketingets formand Pia Kjærsgaard over i en anden og helt anderledes tone:

»Men hov, hvad er nu det, der var vist noget, jeg glemte: I den kommende weekend skal urene stilles en time frem. Ikke tilbage, men frem,« skriver Pia Kjærsgaard, der harcelerer over, at en »surt fortjent weekend skal forkortes med en time.«

Citaterne er fra et opslag på Facebook, som Pia Kjærsgaard lavede fredag formiddag. Her skriver hun, at sommertiden, der begynder i denne weekend, betyder, at alle lige er en smule mere trætte på mandag, og at dyrene kan heller ikke finde ud af det og kommer til at lide under, at morgentrafikken starter en time tidligere:

»Jeg er udmærket klar over, at det nok ikke kommer til at ske. Men sommertid er noget pjat, og det har jeg altid ment. Den skaber helt unødig forvirring og forstyrrer alle menneskers tidsrytme – og så skal medierne altid gennem det obligatoriske ”er det nu en time frem eller tilbage”-halløj. Lad os dog slippe for det.«

Folketingets formand har også lagt sin anke mod sommertid på sin blog på Berlingske. Den kan du læse her.

Endnu en politiker har fået hacket sin Facebook

Den radikale MFer Andreas Steenberg fik 5. marts hacket sin Facebook. Nu har han fået sin side tilbage, men alle opslag, billeder mv. er slettet, skriver han i et opslag på Facebook, hvor han kommer med en opfordring:

»Du kan nå at beskytte dig. Man kan få en SMS eller mail hvis fremmede vil overtage din side eller profil. Den funktion havde jeg ikke sat til. Det kunne have reddet mig for at få slettet så meget. Sørg for at få det gjort!«

Du kan se, den radikale politikers opslag på hans Facebook, der altså ikke længere er overtaget af hackere, her.

Andreas Steenberg er langt fra den eneste, der har fået sin Facebook hacket. Tidligere i denne måned fik også Venstres Jan E. Jørgensen besøg af ubudne hackere på sin Facebook. Egyptere, tilsyneladende:

Ugens kronik

Finder vi i Berlingske, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen fredag gjorde status over EU i anledning af 60 året for unionens. Der er meget at fejre, men det knager også i fugerne, som Løkke bemærkede på Facebook, hvor han opsummerede sin kronik og holdning til EU således:

»EU skal være stor på de store ting og lille på de små.«

Læs kronikken her. Og se hans Facebook-status her:

Når Folketinget er ved at sprænges af nysgerrighed

På falderebet...

Vi kan lige nå at få med, at et flertal i Folketinget fredag eftermiddag nåede til enighed om en rocker- og bandepakke, som med 35 initiativer opruster myndighedernes indsats imod den verserende bandekonflikt.

Pakken er blevet aftalt af VLAK-regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

»Bander bag tremmer« består af i alt 35 tiltag, der samlet set og med justitsminister Søren Pape Poulsens (K) ord skal bruges som netop »en jernnæve mod rockere og bandekriminelle i hele kongeriget«.

Læs meget mere om den pakke her.