Torsdag aften angreb Zenia Stampe Inger Støjberg på direkte tv: Hun blåstempler og promoverer afstumpethed

Politisk ugepost: Vi har samlet alle de vigtigste historier om dansk politik fra ugen, der er gået. Du får hele overblikket lige her.

De Radikales værdiordfører gik torsdag aften i DR 2-programmet 'Debatten' til angreb på udlændingeminister Inger Støjberg og det signal, hendes kagebillede på Facebook sender. Det promoverer og blåstempler en afstumpethed, mener Stampe. Det var som altid Clement Kjersgaard (tv), der styrede løjerne i 'Debatten', mens Venstres udlændinge- og integrationsordfører Marcus Knuth (th) også deltog i programmet. FOTO: Screendump fra DR2. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkommen til denne politiske ugepost - dit overblik over ugen, der er gået i dansk politik.

I dag begynder vi med at spole tiden tilbage til februar og Herning-borgmester Lars Krarups frontalangreb på sit eget partis linje og strategi på Christiansborg. Venstre »sejler i den forkerte retning« og »fejler« på fire konkrete områder, lød det dengang fra den i Venstre så magtfulde Krarup til Fyens Stiftstidende.

Siden har der i Ekstra Bladet været historier om intern kritik af både Løkke og partiets regeringsresultater. I denne uge brød utilfredsheden igen ud. DR havde talt med fire borgmestre, der åbent talte om de problemer, de mener, der eksisterer i partiet. Problemer, DR kondenserede til »manglende synlighed, kritik af den politiske linje og dårlige personsager, der ikke kan vaskes væk«.

Ifølge DRs politiske analytiker Jens Ringberg frygter Venstre-folkene en sur Løkke-effekt næste gang vælgerne sætter kryds - hvilket er ved det vigtige kommunalvalg 21. november i år.

»Mange er tilfredse, mange er tavse. Men der er skepsis over for partiformanden i partiet Venstre - en skepsis, Løkke nødvendigvis må tage ned, for at bruge et af hans yndlingsudtryk. Dét er i sig selv lidt af en udfordring, for Lars Løkke Rasmussen får skylden for mangfoldige ting på én og samme gang - anderledes kan det nok ikke være,« skrev Jens Ringberg torsdag og eksemplificerede kritikken:

»Der er hans egen manglende popularitet, vist i måling efter måling - Løkke slås stadig med eftervirkningerne efter den famøse tøjsag, der langtfra er glemt.«

Fredag formiddag fulgte også TV 2s politiske redaktør og analytiker, Anders Langballe, op med en analyse, der tegner dystre perspektiver for landets statsminister.

Kritikken af Løkke er alvorlig, slog Langballe fast:

»Det siger noget om en statsminister, der ikke er så stærk i sit eget parti. En stærk partiformand ville næppe bare stå model til den kritik, som Løkke får.«

Tidligere hed det sig, at Lars Krarup og Venstres nuværende gruppeformand Søren Gade var blandt Lars Løkke Rasmussens mest trofaste støtter i partiet. Sådan er det ikke længere, bedyrede Langballe.

»Søren Gade stiller sig op på tv med et meget direkte angreb på statsministeren - det sker meget sjældent. Når forholdet er så dårligt, at Gade, der taler Løkkes stemme på Christiansborg, ligefrem stiller sig op på tv og forsøger at skabe splid om den linje, som statsministeren stiller, så siger det meget om den stemning, der er i Venstre,« sagde Langballe til TV 2.

Løkke sagde i øvrigt torsdag aften, at han tog borgmester-kritikken roligt:

»Jeg er glad for, at I har skullet bruge så mange ressourcer og lede så længe for at få en kritisk røst frem,« sagde Løkke til DR.

Ugens Facebook-opslag

33.000 reaktioner - herunder 9.000 sure og flere end 20.000 positive - 10.000 kommentarer og flere end 5.000 delinger (optalt lørdag morgen).

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg satte i denne uge i den grad gang i debatten, da hun tirsdag lidt inden klokken 16 lagde et billede på Facebook. På billedet fremviser en storsmilende Støjberg en kage med tallet 50 og et dansk flag på.

Anledning: At hun og regeringen samme dag havde fået gennemført udlændingestramning nummer 50.

Siden er både kage, udlændingepolitik og Støjbergs sociale medie-strategi blevet diskuteret ivrigt. Og snart sagt alle - fra statsministeren til en oldermand i Københavns Konditorlaug - har forholdt sig til billedet, ligesom udenlandske medier som New York Times og tyske Bild, der kaldte Støjberg en »kvindelig Trump«, har fundet anledning til at beskrive sagen.

Dansk Folkepartis Martin Henriksen har sågar lovet ny kage, når der er vedtaget 100 udlændingestramninger.

»Jeg tænker, at det skal være citronmåner,« som han sagde til Ekstra Bladet torsdag.

Også DR2s »Debatten« fik presset en kagedebat ind i programmet i torsdags. En debat med megen talen-i-munden-på-hinanden, adskillige afbrydelser og store følelser. Du får et par af hovedpointerne her:

De Radikales Zenia Stampe bebudede, at Inger Støjberg med opslaget har overspillet sine kort og »gjort regning uden vært«

»Der er ingen tvivl om, at et flertal af danskerne går ind for udlændingestramninger. Også de stramninger, hun har gennemført. Men der er ikke et flertal af danskerne, der går ind for den afstumpethed, som hun ikke bare udviser her - og heller ikke bare blåstempler - men faktisk også promoverer,« sagde Zenia Stampe og fortsatte:

»Det er ikke tid til at lade champagnepropperne springe og spise Othellokage. Man skal finde en grimasse, der kan passe. Og det er en grimasse, der udviser medmenneskelighed.«

Inger Støjberg var ikke selv i studiet denne torsdag aften. Det var til gengæld Venstres udlændinge- og integrationsordfører Marcus Knuth, der havde talt med ministeren om facebookopslaget. Og Støjberg havde ikke forventet den reaktion, billedet gav, fastslog han og forsvarede sin minister:

»Jeg har arbejdet med Inger i snart to år, og hun er en af de varmeste og mest hjertelige politikere, jeg kender. Hun elsker at fejre ting med kage. Det her havde ikke til hensigt at støde nogen,« sagde Knuth.

Du kan se debatten om Støjbergs facebookopslag her (spol frem til omkring 43:30).

 

Vi napper lige fire korte fra ugens løb

I) Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, lancerede i denne uge en ny plan, der skal genoprette tilliden til Skat. Hun vil skaffe 1.000 helt nye ansatte, der skal arbejde intensivt på at nedbringe skattesnyd i Danmark. Læs historien her.

II) Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, mener, at stilstanden på Christiansborg kan påføre det borgerlige Danmark dybe sår. Der er kun en mulighed: At få styr på Dansk Folkeparti, eller at tage opgøret ved at udskrive valg, mener hun. Læs den historie her.

III) Det tog ham lidt mere end 100 dage, men nu har udenrigsminister Anders Samuelsen fundet sig en særlig rådgiver. En særlig rådgiver, der næsten gør det muligt at nævne alle de borgerlige partier i den sætning, der nu skal fortælle dig, hvem det er: Liberal Alliances politiske leder har nemlig ansat Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahls fætter, Niels Thulesen Dahl, der indtil nu har været pressechef og chef for Venstres Center for Kommunikation og Politik. Læs mere her.

IV) Det er et brud på medieforliget, at regeringen er i gang med at forberede et salg af TV2, mener flere partier. Det skrev S, R, EL og SF i et fælles brev fra de fire partiers kulturordførere i denne uge til kulturminister Mette Bock (LA). Læs mere om den beskyldning her.

Ugens drilleri: Til Brian Mikkelsen med kærlig hilsen fra alle hans partifæller

Det hele startede egentlig med, at den konservative erhvervsminister Brian Mikkelsen kom i fokus i TV 2-programmet »Natholdet«.

Eller rettere; hans bombastiske gestikuleren med knytnæve og underarm kom i fokus.

Og det fejrede Brian Mikkelsens konservative venner med en video, hvor de efterlignede ham.

I videoen siger Danmarks justitsminister, K-formand Søren Pape Poulsen i øvrigt om den rocker- bandepakke, der er på trapperne:

»Der er snart rocker- bandepakke. Det bliver fedt. De kommer i fængsel. De kommer ind og ruske, vi giver dem en knytnæve - rockerne og banderne. Vi kommer efter dem alle sammen. Det bliver så godt,« siger Søren Pape Poulsen, mens han ivrigt gestikulerer Brian Mikkelsensk med armene.

Brian Mikkelsen har i øvrigt taget det hele med et smil. Først med en hilsen til Anders Breinholt og Natholdet:

Og så med en hilsen til sine konservative partifæller, som han »elsker«:

Marie Krarup: Geert Wilders er »for rabiat«

I DR 2-programmet 'Debatten' torsdag aften stillede vært Clement Kjersgaard spørgsmålet om immigrationen og islam er det helt store problem i Europa.

Eller om det hollandske valg i denne uge, hvor den indvandrerkritiske hollandske politiker Geert Wilders 'kun' fik 13 procent af stemmerne, selvom han har
ligget højere i meningsmålingerne tidligere, viser, at frygten er så overdrevet, at man i de europæiske lande glemmer alle vores andre problemer.

 

I programmet spurgte Clement Kjersgaard Dansk Folkepartis forsvarsordfører Marie Krarup om ikke det hollandske valgresultat og opbakningen til Geert Wilders kunne tyde på, at vælgere har vist, at der er andet end indvandringsspørgsmålet, der bekymrer dem.

Efter at have rost den hollandske premierminister Mark Ruttes valgkamp, sagde Marie Krarup:

»Og så er der det med Wilders, at han er for rabiat. Jeg tror ikke, der er ret mange, der vil gå med til, at koranen skal forbydes og moskeer skal lukkes. Der går han (Wilders, red.) simpelthen for vidt,« sagde hun og fortsatte:

»Men husk på: Han er jo alligevel gået voldsomt frem. Så dagsordenen er der. Men den er bare ikke så stærk, som man kunne forvente. Formentlig fordi han har sin person og sin radikalitet imod sig.«

Du kan se programmet, hvor deltagerne også debatterer Tyrkiet, EU, indvandring og Inger Støjbergs kagebillede på Facebook, her.

Og hvis du ikke kan få nok af det hollandske valg, så kan du i DR-programmet 'Per Stig Møller og Lykketoft - efter det hollandske valg' blive klogere på, hvordan de to tidligere udenrigsministre tolker det hollandske valgresultat.

DR-journalist Mette Vibe Utzon havde inviteret de to på Krogs Fiskerestaurant i København for at få deres bud på, hvad det hollandske valg betyder for Europa. Se programmet her.

De to tidligere udenrigsministre Mogens Lykketoft (S) og Per Stig Møller (K) analyserer det hollandske valgresultat. FOTO: Screenshot fra DR. Fold sammen
Læs mere

NU: Lidt flere korte nyheder fra ugen, der er gået

I) Ingen andre partier stemmer gult lige så ofte som Socialdemokratiet. Siden folketingsvalget i 2015 er det sket 48 gange - seks procent af alle afstemninger - at de socialdemokratiske fingre har ramt den gule »hverken for eller imod«-knap i afstemninger i folketingssalen. Det skrev Jyllands-Posten onsdag.

II) Tirsdag var dagen, hvor den seneste tids ministerstorm omkring transportminister Ole Birk Olesen kulminerede. Det skete med en »stor næste« til Ole Birk Olesen, som Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl bekendtgjorde efter et gruppemøde i partiet, der blev afholdt efter et langtrukkent møde i Finansministeriet, hvor Ole Birk Olesen havde forklaret - og beklaget - sin sene orientering af postforligskredsen i PostNord-sagen. Læs Thulesens forklaring på næsen, der blev endeligt vedtaget i onsdags, her.

III) Tirsdag kom det i øvrigt frem, at både S- og DF-topfolk fik besked om pengemangel i PostNord allerede 13. januar og ikke, som de to partiers postordførere har kritiseret hårdt, først 9. februar. Nu viser det sig nemlig, at bl.a. finansordfører René Christensen (DF), SF’s finansordfører Lisbeth Bech Poulsen samt S-gruppeformand Henrik Sass Larsen blev orienteret om pengemanglen i januar. Det skrev Børsen onsdag.

IV) Bag lukkede døre arbejder regeringen lige nu på at indføre asyllejre i Afrika. Udlændingeminister Inger Støjberg (V) diskuterer i øjeblikket med EU-kolleger mulighederne for at lave asyllejre i Afrika i stil med Australiens omdiskuterede model. Drøftelserne er inden for de seneste måneder »blevet voldsomt meget mere intense og realistiske,« lyder det. Læs hvad partierne i Folketinget synes om det arbejde her.

Ugens debat og modsvar

Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen om venstreorienterede kvinders undertrykte seksuelle drift:
»Nogle gange tænker jeg på, hvorfor venstreorienterede kvinder synes, det er så berigende at importere mellemøstlige mænd med et forældet og ofte farligt kvindesyn, og jeg kan ikke slippe tanken om, at der ligger en urgammel undertrykt seksuel drift og lurer i disse kampkvinder. Draget som de er af et lønligt håb om en omgang 'Fifty Shades of Grey'.«

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen kalder indlægget »klamt«:
»Det er klamt, at Alex Ahrendtsen tilsyneladende mener, at kvinders syn på flygtninge baseres på deres seksuelle fantasier. Det ved Alex Ahrendtsen åbenbart rigtig meget om. Hans kvindesyn svarer til det kvindesyn, som reaktionære muslimske mænd har, når de siger, kvinder skal dække sig til,« siger Johanne Schmidt-Nielsen til TV 2.

Ugens billede

Eller: Det synes statsministeren ikke. Langt fra, faktisk. Det fortalte Lars Løkke Rasmussen i sidste fredags 'Mennesker og Medier'. Og selv om det strengt taget ikke er noget, der burde være med i denne ugepost, får du lige et link til billedet.

Løkke udpegede det i radioprogrammet til det værste billede af ham, fordi det ofte blev beskåret, så det lignede, han bundede en fadøl. I virkeligheden står han på en shawarmabar sammen med Anders Fogh Rasmussen og drikker cola.

»Gennem to-tre år blev BT ved med at beskære det, så man kun så mig, der bunder den her cola i et glas, der umiskendeligt ligner et fadølsglas. Det blev bare brugt og brugt og brugt til at tegne et karikeret billede af mig, indtil jeg efterhånden havde skrevet redaktørerne så trætte, at det blev taget ud af arkivet,« sagde Løkke i 'Mennesker og Medier'.

Fik du læst? Partiernes ukendte, grå eminencer

De fleste danskere kender dem næppe ved navn. Men partisekretærerne på Christiansborg er ekstremt magtfulde og med til at definere både strategi og retning for partierne.

De er en slags administrerende direktør, og mange af dem er partifolk med hud og hår.

Berlingske tegnede torsdag et portræt af rollen som partisekretær og introducerer dig til nogle af de vigtigste af slagsen på Christiansborg.

Det kan du læse her - men gør dig selv en tjeneste og hæld en kop god kaffe i glasset, for artiklen er lang nok til, at du helt sikkert kommer igennem kaffen, før du er færdig.

Ugens citat

»Det kan godt være, at han stadig fremtræder med fuldskæg. Men inde på mødet blev han mentalt rundbarberet. Og det har han svært ved at give udtryk for bagefter(...)Vi skal give ham en fair chance. Vi skal vise det overskud, som Ole Birk har så svært ved at vise. For pressemødet afslørede, hvor kejtet han tager situationen. Han kom med alle mulige bortforklaringer og har tydeligvis svært ved at sige, at han beklager noget. Hvis man som Ole Birk opfatter sig som Guds gave til kongeriget, har man det jo svært. For sådan opfatter vi andre ham jo ikke.«

Der er politisk langt fra Liberal Alliance til SF. Og der er - selv efter denne uges næse til transportministeren - meget langt fra Ole Birk Olesen til SFs transportordfører Karsten Hønge. Ovenstående citat gav sidstnævnte om førstnævnte tirsdag til BT.