Topskat: LA er klar til at dele 2025-forhandlinger op

DF foreslår at dele forhandlinger op, så finanslov kommer i hus. LA er åben over for forslaget.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V), der her ses til venstre for erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), spiller en central rolle i forhandlingerne om dansk økonomi frem mod 2025. Mandag har boligskat igen været på bordet, uden at partierne har nået en aftale. Flere politikere taler om forhandlinger, der nærmest er gået i stå. Arkivfoto. Scanpix/Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forhandlingerne om regeringens 2025-plan kan være på vej ind i en ny fase.

Efter i flere måneder at være helt uenige om topskatten, åbner DF-formand Kristian Thulesen Dahl og LA-leder Anders Samuelsen nu begge for at dele forhandlingerne op.

DF-formanden kalder det "sidste udkald" for regeringen, fordi der nu kun er to uger til, at man skal have en aftale om finansloven på plads.

- Alt er blokeret af striden om topskat. Får man ikke håndteret det, så kuldsejler det hele, siger Thulesen Dahl til Ritzau.

Derfor foreslår DF-formanden, at regeringen og partierne nu alene fokuserer på finansloven samt en aftale om boligskat. Så må slagsmålet om topskat vente til senere.

Det er Liberal Alliances leder Anders Samuelsen klar til:

- Man kan godt dele tingene op og tage finanslov for sig og 2025 bagefter. Det synes jeg er helt fint. Vi har længe opfordret til, at vi skal komme i realitetsforhandlinger, og hvis man kan dele det op, så er det fint for os.

- Vi har ikke noget specielt behov for, at det hele er bundet sammen, siger Anders Samuelsen.

Han fastslår, at Liberal Alliance allerede har givet tilbuddet videre til regeringen.

En opdeling af forhandlingerne vil dog reelt føre til, at topskatten bliver skubbet om bag i køen af emner på forhandlingsbordet.

Og det vil formentlig øge risikoen for, at Samuelsen ikke får sit krav igennem, fordi der så vil være færre områder tilbage, hvor han vil kunne give andre indrømmelser til gengæld for at få mærkesagen igennem.

En opdeling vil samtidig gøre det endnu mere usikkert, om parterne vil kunne nå en aftale inden jul. En deadline Samuelsen tidligere har nævnt.

Udmeldingen kan med andre ord ikke undgå at åbne for spekulation om, hvorvidt LA er ved at give sig bag de lukkede døre i Finansministeriet.

Spørgsmål: Står I stadig fast på kravet om topskattelettelser på fem procentpoint hele vejen op. Lige så fast, som I har gjort tidligere?

- Det har jeg ikke nogen kommentarer til. Nu tror jeg, bolden skal ligge hos regeringen. Jeg har ikke noget nyt at tilføje. Derfor er der ingen grund til at lave breaking news.

- Der er ikke noget, der er ændret fra min side eller fra Kristian Thulesen Dahls side, så fokus er på at komme i gang med forhandlingerne, siger Samuelsen.

Til spørgsmålet om han holder fast i en afklaring på topskat eller valg inden jul, siger Anders Samuelsen:

- Det har jeg ingen kommentarer til. Der er ikke noget nyt under solen. Derfor er der ingen grund til at kommentere yderligere på det.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) antyder efter mandagens møde, at der bag de lukkede døre lyder mere imødekommende toner, end når politikerne møder pressen.

Han genkender ikke billedet af, at forhandlingerne skulle være totalt fastlåste på grund topskatten:

- Jeg synes ikke, det helt er den konklusion, jeg vil komme til, når jeg sidder inde i forhandlingslokalet.

- Jeg har det princip, at folk må gå uden for lokalet og sige, hvad de har lyst til. Men jeg synes ikke, det er et retvisende billede, siger Lauritzen.

/ritzau/