Toppolitikere skjuler pengestrømme

- Ser man på reglerne for de enkelte kandidater, er området nærmest lovløst, siger ekspert.

Politisk ordfører Carina Christensen (K) vil ikke svare "af princip" på, hvem der betaler hendes valgkamp. Området er nærmest lovløst, siger ekspert. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vælgerne kan på ingen måde se, hvem der betaler politikernes valgkamp. Gruppeformand kalder det "privat".

Når danskerne i år skal placere deres kryds ved folketingsvalget, aner de ikke, om den politiker, som de er ved at stemme på, i virkeligheden er i lommen på private virksomheder eller magtfulde pengemænd.

Talrige politikere og vælgerforeninger har oprettet selvstændige valgfonde i lokalkredsene, som man kan indbetale til. Men i Danmark eksisterer der intet krav om offentlighed om de penge, der havner i disse valgfonde, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

- Ser man på reglerne for de enkelte kandidater, er området nærmest lovløst, siger Roger Buch, forskningschef ved Journalisthøjskolen til avisen.

Det er altså op til politikerne selv, om de vil lægge økonomien bag deres valgkamp frem. Og det er tilsyneladende ikke mange, der ønsker at være åbne omkring netop det.

Gruppeformand Tom Behnke (K) kalder det "et privat anliggende". Politisk ordfører Carina Christensen (K) vil ikke svare "af princip", og gruppeformand Kristian Jensen (V) affejer spørgsmålet med at sige, at Fona heller ikke vil afsløre sit reklamebudget for konkurrenten Merlin.

Det er også yderst sparsomt, hvad vælgerne kan få at vide om de penge, der kommer fra virksomheder eller fagforeninger til partierne.

Partiernes landsorganisationer skal oplyse, hvilke donorer der sender mere end 20.000 kr. om året, men ikke beløbsstørrelsen. Alt dette får nu flere eksperter til at kræve mere åbenhed.

- Vi er på vej mod et valg, hvor pengestrømmen formentlig aldrig har været større. Men lovgivningen er slet ikke fulgt med, siger professor Ove K. Pedersen fra Copenhagen Business School.

- Faktisk har ingen overblik over, hvem der giver hvad til politikerne. Vi er nødt til at få at vide, om politikerne i virkeligheden også repræsenterer donorerne. Om de ligefrem er i lommen på dem, siger han videre til Jyllands-Posten.

/ritzau/