Topøkonomer sår tvivl om rød plan

Finansieringen er langt mere usikker i de røde planer sammenlignet med de blå. Tre topøkonomer fra universiteterne fælder en hård dom over S-SFs Fair Løsning 2020.

Torben M. Andersen, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand, Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi, Aarhus Universitet og Nina Smith, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet og tidligere vismand. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er langtfra sikkert, at der er de penge at hente i den udvidede røde plan »Fair Løsning 2020«, som partilederne Helle Thorning-Schmidt (S) og Villy Søvndal (SF) regner med. Sådan lyder den hårde dom fra en række af landets førende universitetsøkonomer, som mener finansieringen er langt mere sikker i regeringens planer om besparelser på dagpenge, pension og efterløn.

»Det meget store problem er, at der er mange ting, der er usikre i finansieringen. Specielt er jeg skeptisk ved, om de kan skaffe 15 mia. kr. fra fagbevægelsen,« siger økonomiprofessor og tidligere vismand Nina Smith med henvisning til, at S-SF vil indkalde til trepartsdrøftelser med arbejdsmarkedets parter, som skal få danskerne til at arbejde mere.

Hun tvivler også på, hvorvidt en ny S-ledet regering formår at sænke den strukturelle ledighed med 10.000 personer og samtidig får ekstra 10.000 indvandrere i arbejde. Hun medgiver dog, at partiernes store investeringer i uddannelse og vækst er positive for økonomien:

»Hvis man kombinerede efterlønsreformen med denne offensive vækstplan, så vil Danmark få en solid vækstøkonomi tilbage. Det mest ambitiøse er at have en offensiv vækststrategi, og en offensiv strategi er at investere i menneskelige ressourcer. Men man skal kunne finansiere det,« forklarer hun.

Rød plan mere usikker

Berlingske har bedt en række førende økonomer forholde sig til de mest centrale elementer i planen, som skal skabe holdbarhed i år 2020.

Økonomerne er blandt andet enige om, at det er urealistisk, når S-SF regner med at øge beskæftigelsen med 5.000 personer, fordi partiet hæver afgifterne på cigaretter og usunde fødesvarer, som så får danskerne til at arbejde og leve længere. Den største kritik rejser de dog af forslaget om, at danskerne skal arbejde en time længere om ugen:

»Det springende punkt mellem de to planer er efterlønsreform og velfærdsaftale i forhold til tre-partsforhandlinger. Mens det førstnævnte indeholder konkrete tiltag er dette mere uklart for sidstnævnte,« siger tidligere overvismand Torben M. Andersen, som bakkes op af økonomiprofessor ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen:

Finansieringselementerne er mere usikre i den røde plan sammenlignet med regeringens plan. Hvis S-SF samtidig holder fast i ønsket om, hvor meget den offentlige sektor skal vokse, så ser det hårdt ud i forhold til at skabe balance i økonomien i 2020,« siger han.

»Vi er realistiske«

Men ifølge Socialdemokraterne har topøkonomerne ingen grund til ikke at stole på finansieringen i planen.

»Vores plan er finansieret krone til krone,« siger finansordfører Morten Bødskov (S).

Er det ikke bekymrende, at nogle af landets førende økonomer sår tvivl om, hvorvidt pengene er der i jeres plan?

»Der er ingen grund til bekymring. Det er f.eks. et yderst realistisk mål at få 10.000 flere indvandrere i arbejde inden 2020. Vi anviser helt konkrete instrumenter til det som fremrykning af aktivering og øget uddannelsesindsats,« siger han.