Topøkonomer afvæbner euro-modstand

Finansministeriets økonomer afliver vigtigt argument hos euro-modstandere, der vil bevare muligheden for at devaluere.

Foto: Colourbox

BRUXELLES/KØBENHAVN: Mens amerikanere, tyskere, japanere og kinesere under finanskrisen trods alt kan glæde sig over, at deres centralbanker har sænket renten, forholder det sig som bekendt omvendt i Danmark.

Således har Danmarks Nationalbank været nødt til at hæve renten for at forsvare kronens faste kurs over for euroen, og det betyder, at man i Danmark i dag betaler 1,75 procentpoint mere i rente end i eksempelvis Tyskland - altså 1.750 kr. mere om året i rente på et lån på 100.000 kr.

Den økonomiske pris ved at stå uden for euro-samarbejdet er altså vokset markant under krisen. Samtidig viser det sig ifølge en omfattende politisk analyse fra Finansministeriets topøkonomer, at Danmark reelt ikke bevarer noget politisk-økonomisk råderum ved at bevare fastkurspolitikken over for euroen uden at tage det sidste skridt ind i kredsen af de lande, der bruger den europæiske mønt.

En række borgerlige euro-modstandere har anført, at man bør bevare fastkurspolitikken men droppe fuldt medlemsskab af euro, fordi man derved skulle kunne bevare muligheden for at føre en selvstændighed pengepolitik - altså flytte på kronens værdi - i tilfælde af en international krise.

Men den mulighed eksisterer reelt ikke, fastslår Finansministeriets topøkonomer i et internt arbejdspapir, der blev udarbejdet for knap et år siden men først offentliggjort i mandags.

»Vi har undersøgt sagen meget nøje, og vi kan konstatere, at der er helt umuligt at finde nogen realistisk økonomisk situation, hvor det vil være en fordel for Danmark at bruge den ’option’, der ligger i at kunne devaluere og dermed opgive fastkurspolitikken,« siger Rasmus Degn, økonom i Finansministeriet og en af forfatterne til rapporten.

Netop en international finanskrise som den aktuelle var en af de situationer, hvor man ville kunne forestille sig et ønske om at fravige fastkurspolitikken. Men det har ikke været tilfældet, og i stedet har Danmark betalt for fastkurspolitikken i form af en markant højere rente.