Topministre sat på plads i solcelle-sag

Folketingets Præsidium fastslår, at regeringen skal udlevere dokumenter om det lovforberedende arbejde i solcelle-sagen.

Det omdiskuterede brev afsendt af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), finansminister Bjarne Corydon (S) (foto), økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) samt social-, børne- og integrationsminister Annette Vilhelmsen (SF). Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Regeringen kan ikke holde Rigsrevisionen fra at undersøge det lovforberende arbejde i solcellesagen. Det understreger Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), efter det ekstraordinære møde om sagen i Folketingets Præsidium onsdag formiddag.

»Statsrevisorerne agter at gennemgå solcellesagen som planlagt,« siger Mogens Lykketoft.

Solcellesagen begyndte for alvor at rulle i maj måned, da Berlingske afslørede lovsjusk i Klima- og Energiministeriet omkring statsstøtte til solceller. Loven måtte siden ændres flere gange, hvilket gav store konsekvenser for såvel virksomheder som udbygningen med solceller herhjemme.

På den baggrund bad Folketingets statsrevisorer Rigsrevisionen om en grundig undersøgelse af statens støtte til solceller og lovarbejdet i perioden 2010-2013.

Men den undersøgelse satte regeringstoppen spørgsmålstegn ved, da man ikke mente, at Rigsrevisonen per automatik skal have udleveret alle papirer om det lovforberedende arbejde.

Det skete i et brev til Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), finansminister Bjarne Corydon (S), økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) samt social-, børne- og integrationsminister Annette Vilhelmsen (SF) sendte i forrige uge.

Brevet medførte massiv kritik af regeringen, og blandt andre næstformand i Folketingets Præsidium, Bertel Haarder (V) mente, at regeringen forsøgte at skjule oplysninger om sagen.

Helle Thorning-Schmidt har i lighed med Bjarne Corydon siden understreget, at de med brevet til Lykketoft blot ønsker en principiel diskussion.

»Vi har ikke sagt nej til at samarbejde med Rigsrevisionen. Vi vil bare gerne rejse en principiel diskussion af, om Rigsrevisionen bør have adgang til at kontrollere det lovforberedende arbejde,« sagde Helle Thorning-Scmidt i forbindelse med et pressemøde i sidste uge.

Og den diskussion får Helle Thorning-Schmidt. Det understregede Mogens Lykketoft efter onsdagens møde.

»Den diskussion tager vi gerne uden sammenhæng med solcellesagen, da den kører i sit regi,« siger han.

Men Folketingets formand regner ikke umiddelbart med, at diskussion kommer til at rykke noget.

»Der er på nuværende tidspunkt ikke noget, der tyder på, at et flertal i Folketinget er klar til at lave loven om,« siger Mogens Lykketoft.

Statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF), foreslog allerede inden mødet, at man skulle splitte sagen op i to, så regeringen udleverer arbejdsdokumenter i sagen, men samtidig får et løfte om en principiel debat om Rigsrevisionens generelle praksis. Det løfte er nu givet.