Topministre i ja-valgkamp på Nørreport: »Er I klar, drenge?«

Regeringstoppen kickstartede tirsdag morgen ja-kampagnen forud for folkeafstemningen den 3. december. »Dem, der foreslår et nej, gambler i virkeligheden med vores allesammens tryghed og fremtid,« siger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen, udenrigsminister Kristian Jensen, justitsminister Søren Pind og politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen kickstarter tirsdag morgen den 3. november 2015 ja-kampagnen frem mod folkeafstemningen den 3. december. Det sker ved en uddelingsaktion ved Nørreport Station. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Søren Pind holder armene op for sig som en dirigent med et symfoniorkesters fulde opmærksomhed. Klokken er 7:00 på Nørreport Station i det centrale København.

»Nå, er I klar drenge?« siger han og forsøger sig med lidt a capella i morgendisen, mens en håndfuld andre toppolitikere fra Venstre skutter sig i en klynge.

Justitsministeren når dog kun at synge et par enkelte strofer, før han bliver overdøvet af en renovationsbil, som få meter derfra er ved at vaske den i forvejen regnvåde station ren til en ny dag.

Men de er heller ikke kommet for at synge, politikerne, og politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) tager det første initiativ.

»Så længe, vi står her som en bande, sker der ikke noget,« smiler han og går med Morten Løkkegaard hen mod nedgangen til s-toget med en stak pamfletter.

Nørreport er ved at vågne op, og de øvrige Venstre-politikere spreder sig ud.

Adspurgt gentager flere af toppolitikerne variationer af mantraet om, at et ja-resultat ved afstemningen vil gøre det »sværere at være kriminel«, »tryggere at være dansker« og »nemmere at være virksomhed«.

Som bekendt skal danskerne ved folkeafstemninge 3. december i år tage stilling til, om det danske retsforbehold skal ændres til en tilvalgsordning.

I den politiske aftale om afstemningen fremhæves det, at Danmark ved at ja-resultat fortsat vil stå uden for EUs asyl- og indvandringspolitik, og i praksis handler afstemningen ifølge justitsminister Søren Pind især om, hvorvidt dansk politi forsat skal indgå i det europæiske politisamarbejde i Europol.

Men Søren Pind, er det helt umuligt at indgå en særaftale og fortsætte samarbejdet med Europol?

»Jeg siger ikke, at det er umuligt. Men jeg siger, at det tager lang tid, og hvis Europol bliver overstatsligt til næste år, skal vi i samme øjeblik træde ud. Problemet er, at det tager lang tid at forhandle en parallelaftale, og i den mellemliggende periode er det utvetydigt, at vi vil stå udenfor Europol. Så hvis vi siger nej, er vejen befængt med usikkerhed. Processen tager lang tid, vi ved ikke, hvad enderesultatet bliver, og det bliver en dårligere aftale,« siger Søren Pind, som har svært ved at få øje på argumenterne for at stemme nej.

»Jeg er blevet mødt med påstande om, at jeg er landsforræder, eller at jeg er nazist med henvisning til designet af den plakat, vi har lavet til kampagnen. Og det synes jeg sådan set siger meget om, at nogen simpelthen ikke har en interesse i, at de helt nøgterne informationer om det her kommer frem. Man står sådan lidt, 'ja okay, hvis det er det bedste, I har'...,« siger justitsministeren og oplister fordele ved et ja ved afstemningen:

»Det forsatte politisamarbejde i Europol. Retsakten om at danske kvinder kan tage deres tilhold med ud i Europa. Konkursforordningen om at danske virksomheder kan sikre deres ting, hvis de står i udlandet, i tilfælde af konkurs. Alle aspekterne omkring den grænseoverskridende kriminalitet i forhold til at bekæmpe menneskesmugling. Vi har fået et tag-selv-bord, hvor vi kan tage, hvad vi vil have og lade resten stå... Hvis vi kan få de fakta lagt på bordet, så tror jeg på, at folk vil forstå det,« siger Søren Pind.

Venstres ja-pamflet forud for folkeafstemningen 3. december. Fold sammen
Læs mere

Selv om flere takker nej, lykkes det de frakkeklædte politikere at få afsat flere af Venstres ja-pamfletter til forbipasserende cyklister og pendlere, og efter få minutters ja-valgkamp på Nørreport dukker også statsminister Lars Løkke Rasmussen op.

»Den her gang skal vi stremme ja for at bevare det sikre. Dem, der foreslår et nej, gambler i virkeligheden med vores allesammens tryghed og fremtid,« siger Lars Løkke Rasmussen, som efterfølgende bliver spurgt til sit syn på de seneste meningsmålinger, som giver nej-siden mere medvind.

»Nu vil jeg først og fremmest koncentrere mig om argumenterne for, hvorfor vi skal stemme ja. Det skal vi først og fremmest for at sikre, at dansk politi kan blive i Europol-samarbejdet. Det er hovedargumentet for at stemme ja,« siger statsministeren.

Lidt derfra får Morten Løkkegaard og Jakob Ellemann-Jensen en kold skulder af en ung mand på vej ned mod s-toget med to 7-Eleven-hotdogs i hænderne. Han skal ikke have nogen pamflet og svarer kækt tilbage, at han allerede har set bagsiden af den - en henvisning til en satirisk tegning lavet af »Den Korte Radioavis« på Radio 24syv.

»Ja, okay. Den var også sjov,« medgiver Jakob Ellemann-Jensen med et grin og fortsætter ufortrødent med at byde pendlerne på Nørreport »godmorgen« med lidt valgmateriale.

Venstres ja-kampagne-pamflet er i øvrigt den samme på begge sider, men her kan du se radiostationens bud på en alternativ bagside.

Den Korte Radioavis præsenterer den anden side af plakaten.

Posted by Radio24syv - Den Korte Radioavis on 30. oktober 2015