Topjurist advarede tidligt mod adskillelse af alle asylpar

Dagen før en pressemeddelelse om asylpar blev udsendt i 2016, advarede ministeriums jurist om ulovlighed.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I foråret 2017 tikker der en mail ind til jurist Nina Holst-Christensen. Hun er kommitteret i Justitsministeriet og har den juridiske kompetence i forhold til menneskeret og EU-ret.

Mailen rummer en tidslinje over forløbet omkring adskillelse af alle asylpar, hvor mindst den ene er under 18 år, fra begyndelsen af 2016 og frem.

Mailen kommer fra Nina Holst-Christensen selv, og den er sendt til hendes private mail og til Thomas Klyver, som på daværende tidspunkt er kontorchef i Justitsministeriet.

Hvorfor sender du en mail til dig selv, vil anklager Anne Birgitte Gammeljord under Rigsrettens 21. retsdag, hvor Inger Støjberg, der er tidligere udlændinge- og integrationsminister og medlem af Folketinget for Venstre, er tiltalt.

»På det her tidspunkt i foråret 2017 var der meget fokus i medierne og i Folketinget om denne her sag, så derfor regnede jeg med – af erfaring – at der kunne blive behov for at lave en intern undersøgelse i Justitsministeriet,« siger Nina Holst-Christensen, som torsdag afgiver forklaring.

»Denne her mail måtte ikke gå tabt, hvis der var en dag, hvor vi skulle redegøre for, hvad der skete,« siger hun.

På det her tidspunkt i foråret 2017 er et år gået, hvor Nina Holst-Christensen i flere tilfælde har været tæt på forløbet med adskillelse af asylpar.

Ønsket om adskillelse kom fra Inger Støjbergs ministerium, og Nina Holst-Christensen rådgav Udlændinge- og Integrationsministeriet om, hvorvidt den ordning, man havde tænkt sig, var i strid med internationale konventioner.

Første gang, Nina Holst-Christensen bliver inddraget i sagen, er 9. februar 2016, hvor Lykke Sørensen, der er afdelingschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet, kommer ind på hendes kontor sent om aftenen.

Lykke Sørensen vil vide, om det er lovligt at lave en ordning, der er undtagelsesfri.

Det afviste Nina Holst-Christensen.

Igen næste morgen – den 10. februar – kom Lykke Sørensen på ny forbi Justitsministeriet.

Nina Holst Christensen spurgte til, om der var behov for, at Justitsministeriet gik ind i sagen for at styrke embedsværkets position overfor Støjberg, der helst ville have en undtagelsesfri ordning.

Hun husker, at Lykke Sørensen sagde, at »løbet er kørt«.

»Lykke fortalte, at ministeren ønskede en undtagelsesfri ordning, men det var lige så lysende klart for mig, at Lykke var klar over, at det ikke var muligt. At der skulle foretages individuelle vurderinger,« siger Nina Holst-Christensen.

/ritzau/