Topembedsmand: Birthe Rønn holdt konventionsbrud skjult for Folketinget

Statsministeriet blev i efteråret 2009 orienteret om, at Birthe Rønn Hornbech ville holde sagen om ulovlige afslag på statsborgerskab skjult for Folketinget.

ARKIVFOTO 2010 af Birthe Rønn Hornbech. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) mente ikke, at det var nødvendigt at orientere Folketinget om Danmarks ulovlige afslag på statsborgerskab til statsløse unge.

Det forklarede tidligere departementschef i Statsministeriet og nuværende direktør i Dansk Industri, Karsten Dybvad, tirsdag, da han afgav vidneforklaring i Statsløsekommissionen.

Det strider mod den forklaring, som Birthe Rønn Hornbech gav for nylig, hvor hun sagde, at hun straks i august 2008 tog initiativ til at orientere Folketinget. Det skete dog ikke før 2010, men allerede i efteråret 2009 fortalte Rønns daværende departementschef, Claes Nilas, til Karsten Dybvad, at Rønn ikke fandt det nødvendigt at orientere Folketinget.

»De var nået frem til, at vores praksis skulle justeres, og den justering, syntes han (Claes Nilas, red.), var det mest rigtige at orientere Folketinget om. Men han gjorde opmærksom på, at hans minister ikke mente, at det var nødvendigt,« sagde Karsten Dybvad i Statsløsekommissionen.

Karsten Dybvad svarede ifølge sin egen hukommelse følgende til Claes Nilas i efteråret 2009:

»Der sagde jeg til ham: »Hellere orientere Folketinget en gang for meget end en gang for lidt«. Jeg havde i øvrigt svært ved at se for mig, hvorfor det ikke skulle være det bedste,« sagde Karsten Dybvad.

Efter mødet med Claes Nilas, orienterede Karsten Dybvad daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), og ifølge Dybvad tænkte man ikke nærmere over den konventionsstridige praksis, der havde fundet sted i Integrationsministeriet.

»Der er så mange småting, man orienterer om, og jeg gik bare over og sagde, at jeg havde haft besøg af Claes, og at det knaser en lille smule derovre. Jeg havde fået den her orientering, og det tog han (Lars Løkke, red.) bare til efterretning,« forklarede Karsten Dybvad.

Han fortalte ligeledes, at han under mødet med Claes Nilas i efteråret 2009 understregede, at Claes Nilas skulle komme tilbage til Dybvad i Statsministeriet, hvis der opstod problemer i forhold til Birthe Rønn Hornbech. Claes Nilas vendte ikke tilbage til Statsministeriet.

Tirsdagens forklaring fra Karsten Dybvad er i modstrid med den forklaring, Birthe Rønn Hornbech kom med i Statsløsekommission 8. maj i år, da hun blandt andet sagde følgende:

»Det var meget vigtigt for mig, at det kom over i Folketinget.«

Senere tirsdag skal tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen afhøres i Statsløsekommissionen.