Tørnæs: Nigeria har lovet at tage afviste asylansøgere tilbage

Danmark vil støtte Nigeria i at identificere egne statsborgere. Målet er at sende afviste asylsøgere hjem.

Udviklingsminister, Ulla Tørnæs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen håber, at samtlige de nigerianere, der får afslag på asyl i Danmark, fremover vil kunne sendes tilbage til deres hjemland.

Det siger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), der netop er vendt hjem fra en rejse til Nigeria, hvor der er underskrevet en hensigtserklæring om styrket samarbejde om hjemsendelser.

»Det er et vigtigt signal til de nigerianere, der måske overvejer at drage til Europa for at finde håbet om en bedre fremtid, at man ikke kan få ophold i Europa,« siger hun.

Nigeria er særligt vigtigt i den sammenhæng, fordi det er Afrikas folkerigeste land. Og ifølge Ulla Tørnæs er det også derfra, de fleste migranter kommer.

Der er i øjeblikket 19 nigerianere i Danmark, der har fået afslag på asyl, men endnu ikke er rejst frivilligt hjem. De er i det, der kaldes udrejseposition.

Statistikken viser, at kun fem procent af de nigerianere, der søger asyl i Danmark, rent faktisk får det.

Men der har været problemer med at få Nigeria til at tage imod de personer, der får afslag på asyl. Blandt andet fordi Nigeria ikke har følt sig sikker på, at de rent faktisk var nigerianske statsborgere.

Det kan landet fremover få hjælp til fra en pulje på 125 millioner kroner, som den danske regering har sat af til blandt andet at uddanne myndighederne i at identificere egne borgere. Noget for noget, lyder mantraet.

»Det, Nigeria har forpligtet sig til, er at tage de afviste asylansøgere tilbage,« fastslår Ulla Tørnæs.

/ritzau/