Tørklædeforbud ligner umulig mission for DF

DF vil have tørklædet fjernet blandt børn i folkeskolen. Men både Venstre og Socialdemokratiet siger nej til at forbyde folkeskoleelever at gå med tørklæde.

Socialdemokratiet kommer ikke til at støtte Dansk Folkepartis ønske om et tørklædeforbud blandt børn i folkeskolen. Det siger udlændinge- og integrationsordfører Dan Jørgensen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokratiet kommer ikke til at støtte Dansk Folkepartis ønske om et tørklædeforbud blandt børn i folkeskolen.

Det siger udlændinge- og integrationsordfører Dan Jørgensen (S).

»Tørklæder har ikke samme undertrykkende effekt som burka. Derfor tænker vi, at forbud mod tørklæder er at gå for langt.«

»Men vi vil gerne være med til at diskutere, hvordan vi får færre religiøse symboler i det offentlige rum - herunder tørklæder,« skriver Dan Jørgensen i en SMS.

Han har ikke mulighed for at stille op til interview, men tilføjer:

»Skolen er vigtig i denne sammenhæng. Her skal børn lære, at de har et frit valg.«

»Piger skal frit kunne fravælge tørklæder. Det er en af grundene til, at vi har foreslået et opgør med de muslimske friskoler.«

Socialdemokratiet vil lukke friskoler, der har en andel af elever med udenlandsk baggrund på over 50 procent. Det er med henblik på at lukke muslimske friskoler.

DF kunne i sidste uge konstatere, at regeringspartierne Venstre og Liberal Alliance samt Socialdemokratiet meddelte, at de stemmer for et burkaforbud - eller maskeringsforbud, som det officielt kaldes.

Dermed var fjerde gang lykkens gang for DF med et burkaforbud. Tre gange tidligere havde DF forsøgt sig, men det var altså først efter et beslutningsforslag i sidste uge, at et flertal kom på plads.

Venstre har udtalt, at man ikke går ind for et tørklædeforbud. Det samme har regeringspartneren fra De Konservative.

Martin Henriksen medgiver, at det kan tage noget tid at overbevise de andre partier om et tørklædeforbud. Men han konstaterer, at de rykkede sig til sidst i burkadebatten.

»Jeg tror og håber på, at der er politikere fra andre partier, som godt kan se pointen i det, vi foreslår fra DFs side.«

»Vi er uenige om, hvorvidt vi skal forbyde tørklæder for offentligt ansatte. Det vil DF også gerne.«

»Men jeg håber, at når vi taler om børn og små piger, så kan de andre se, at dette faktisk er ment som en beskyttelse af dem,« siger Henriksen.

Han mener ikke, at børn kan overskue, »hvilket markant, politisk og religiøst symbol et tørklæde rent faktisk er«.

/ritzau/