Tønder stemmer om tosprogede vejskilte

Tønder kommune skal snart afgøre, om kommunens byskilte i fremtiden skal bære både danske og tyske stednavne. Tosprogede skilte er en fordel for turister, lyder det fra borgmester.

Foto: Simon Skipper. Arkivfoto. Tønder kommune skal snart afgøre, om kommunens byskilte i fremtiden skal bære både danske og tyske stednavne. Tosprogede skilte er en fordel for turister, lyder det fra borgmester.
Læs mere
Fold sammen

Økonomiudvalget i Tønder Kommune skal på sit næste møde tage stilling til, hvorvidt byskilte i kommunen fremover også skal bære de tyske stednavne, skriver Flensborg Avis.

At de danske og tyske bynavne optræder side om side er hverdagskost, når man bevæger sig syd for den dansk-tyske grænse. Men på det seneste er debatten om tosprogede skilte i Sønderjylland blusset op igen - stærkt bakket op af det tyske mindretal i Sønderjylland, og nu overvejer Tønder Kommune altså, om skiltene på den danske side også skal være tosprogede.

For et par uger siden kom det ellers frem, at de fire borgmestre i Sønderjylland ikke var begejstrede for ideen om, at der ud over for eksempel Tønder også skulle stå den tyske betegnelse, Tondern, på skiltene. Men i dag ser Tønders borgmester, Laurids Rudebeck (V), anderledes på sagen.

»Jeg har ikke noget personligt problem med, at vi skilter med de tyske navne bynavne på kommunens henvisningsskilte. Det vil være en fordel i vores område, da vi har mange tyske turister,« siger Laurids Rudebeck til Flensborg Avis og tilføjer, at det ikke nødvendigvis er alle kommunens skilte, der skal skiftes.

Borgmesteren bakkes op af sin viceborgmester, Bent Åbling Paulsen (DF).

»Forslaget om tosprogede byskilte er en god ide. Det er den officielle holdning hos Dansk Folkeparti,« siger han til avisen.

Derimod er Socialdemokraterne delt i spørgsmålet. Lars Rytter (S), der sidder i Økonomiudvalget i Tønder Kommune, synes personligt, at forslaget er en god ide.

»Vi lever i en international verden, og jeg vil sagtens kunne leve med, at vores byskilte også står på tysk. Det gør ikke noget, at vi skiller os ud fra resten af landet. Det er min personlige holdning,« siger Lars Rytter.

Hans partikollega Palle Graversgaard (S), har derimod svært ved at se nødvendigheden.

»Jeg er ikke hundrede procent fokuseret på den ene eller anden løsning, men jeg kan ikke se behovet. Vi har en særlig historie i Nordslesvig, da vi har været under en fortyskningsproces, så lad os lade det ligge og være danskere i ånd og sjæl også på byskiltene,« siger Palle Graversgaard til Flensborg Avis.

Økonomiudvalget i Tønder Kommune skal behandle forslaget på sit næste møde 23. april.

BNB