Tobaksbranche kan få millionregning for afgiftsfinte

Kontrol af tobaksbranchen viser, at nogle virksomheder har hamstret cigaretter og røgtobak over det tilladte.

Arkivfoto: På nuværende tidspunkt er der nogle få virksomheder, der ser ud til at have sendt flere cigaretter på markedet med den gamle afgift på cigaretter end tilladt. Det kan udløse regninger for 10 millioner kroner, vurderer Skattestyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Meget tyder på, at en række tobaksproducenter har hamstret cigaretter og røgtobak i sådan en grad, at de har overtrådt en hamstringsregel.

Det viser kontroller, som Skattestyrelsen har foretaget, efter at cigaretafgiften steg den 1. april i år og gjorde prisen på cigaretter væsentligt højere.

Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Anne Sofie Hedemann, underdirektør og ansvarlig for afgiftsområdet i Skattestyrelsen, udtaler:

»Langt de fleste virksomheder ser ud til at have holdt sig inden for grænserne, men på nuværende tidspunkt er der nogle få virksomheder, der ser ud til at have sendt flere cigaretter på markedet med den gamle sfgift end tilladt.«

»Og disse kan altså se frem til at få en regning fra os på afgiftsforskellen.«

Umiddelbart er der regninger på vej til tobaksbranchen for knap ti millioner kroner. Skattestyrelsen sætter ikke navn på, hvilke firmaer der står til en ekstraregning.

Reglerne er sådan, at cigaretter, der er solgt til grossister inden den 1. april 2020, må sælges til den gamle cigaretpris.

Efter den dato skal tobak og cigaretter sælges med den nye moms- og tobaksafgift, der er 42 procent højere.

Det er stempelmærket på cigaretpakken, der afgør afgiften på cigaretpakke. Er cigaretpakken solgt til butikkerne før 1. april, har den et gammelt stempelmærke og kan sælges til den gamle pris.

Hamstringsreglen betyder dog, at producenter frem til afgiftsstigningen i april kun måtte købe gamle stempelmærker til fem procent flere cigaretter eller fem procent flere kilo røgtobak, end de gjorde året før.

Men det er der altså umiddelbart flere, der har overtrådt hamstringsreglen for at kunne sende flere cigaretter på markedet inden 1. april.

Desuden har DR Nyheder afdækket, at Japan Tobacco International, der eksempelvis sælger Camel, har sendt cigaretter med gamle afgiftsmærker på markedet efter den 1. april.

Skattestyrelsens afgiftsfolk vil nu gå gang med at kontrollere, om producenter har frigivet gamle varelagre til detailbutikker og solgt cigaretpakker til en gammel pris på et tidspunkt, hvor afgiften burde være højere.

»Men det kigger vi nærmere på i den kommende tid. Finder vi noget hos producenterne, kommer også de til at betale afgiftsforskellen,« siger Anne Sofie Hedemann fra Skattestyrelsen.

Det er et bredt flertal af Folketingets partier, som står bag prisstigningen på tobak. Det primære formål har været at forhindre, at flere børn og unge starter med at ryge.

Med de højere afgifter koster en pakke cigaretter i snit 55 kroner.

/ritzau/