To valgkort på samme stykke papir

Valget til Europa-Parlamentet og folkeafstemningen om patentdomstolen har sat de kreative hjernevindinger i gang hos KMD. Virksomheden har udviklet et nyt format, som rummer begge valgkort på ét stykke papir.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Maskinerne, der skal printe valgkort til europaparlamentsvalget og folkeafstemningen om patentdomstolen, er nu sat i sving.

Det meddeler IT-virksomheden KMD, der fra to printcentre i Aarhus og Ballerup står for udsendelse af valgkort til danskerne. Danskerne skal sætte to krydser 25. maj, og to valg betyder også to valgkort pr. vælger.

Som noget nyt bliver valgkortene indsat som en del af et vælgerbrev i A4-format, som man kender det fra girokort. Øverst vil være valgkortet til folkeafstemningen og nederst valgkortet til valget til Europa-Parlamentet.

»I stedet for at modtage de to valgkort separat med posten, vil borgerne den kommende tid modtage en kuvert med et vælgerbrev med de to valgkort,« fortæller valgansvarlig Steen Østergaard fra KMD i en pressemeddelelse.

Og der er penge at spare ved at udskrive to valgkort på samme stykke papir.

»Det nye format med en kuverteringsproces betyder for KMD, at vi skal løbe lidt hurtigere for at nå det hele, men gevinsten er jo, at kommunerne kommer ud med en pæn millionbesparelse på porto. Samtidig kan borgerne nøjes med at få en samlet forsendelse i stedet for to,« siger Steen Østergaard.

KMD vurderer, at den samlede kommunale besparelse løber op på cirka 25 millioner kroner. Det er planen, at den nye model med vælgerbreve helt skal erstatte forsendelsen af valgkort, som vi tidligere har kendt det.

»Det nye format ser vi som en model, vi også vil benytte fremover. Udover fordele med at kunne sende flere valgkort ud samtidig, så giver vælgerbrevet også kommunerne mulighed for at skrive forskellige informationer ud til borgerne i forbindelse med valget,« siger Steen Østergaard.

KMD printer i alt mere end otte millioner valgkort. Der printes cirka 90.000–100.000 valgkort i timen, og arbejdet sættes i gang cirka to uger før valget.

Valgkortet skal senest være borgerne i hænde fem dage før valget.