To V-ministre siger nej til konference om international migrationspagt: Naser Khader forstår dem godt

Hele to ministre har nu sagt nej til deltagelse i den officielle underskrivelse af FNs migrationspagt. Hvis konservative Naser Khader var i deres sko, ville han heller ikke tage af sted.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) i samtale med Kristian Jensen. Ingen af dem vil underskrive FNs nye aftale om migranter i Marrakesh i den kommende uge. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Inger skal ikke nogen steder. Ulla skal heller ingen steder.

Så hvilket hold vil Danmark egentlig stille med i næste uge?

Forvirringen omkring FNs kommende migrationspagt virker relativt omfattende i øjeblikket. En pagt, som især Dansk Folkeparti er meget imod, at Danmark skriver under på.

Pagten med det officielle navn Global Compact for Safe and Orderly Migration er som udgangspunkt forhandlet på plads og skal nu underskrives i Marrakech i Marokko.

Der er tale om en slags hensigtserklæring og altså ikke om en bindende konvention for de enkelte lande. I hvert fald ikke umiddelbart.

»Vi kommer ikke til at ændre et komma i dansk lovgivning på grund af det her,« siger udlændingeminister Inger Støjberg til Jyllands-Posten.

Aftalen i den foreliggende form har både lettelser og stramninger:

Den vil for eksempel sidestille særligt sårbare migranter med egentlige flygtninge og samtidig gøre hjemsendelse af migranter nemmere.

Pagten sætter samtidig en bremse på offentlig finansiering af medier, der udbreder generel intolerance i befolkningen – en af aftalens mest omdiskuterede passager.

Nej tak fra to ministre

Aftalen har haft udlændingeminister Inger Støjberg (V) som forhandler på Danmarks vegne. Når selve underskrivelsen finder sted i Marrakech næste uge, vil det alligevel være uden hendes medvirken.

»Jeg har ikke tidligere deltaget i den slags konferencer – og jeg ser heller ikke mig selv som deltager til den her konference,« siger udlændingeministeren.

Inger Støjberg blev mandag spurgt, hvem der så skal repræsentere den danske regering ved underskrivelsen.

»Det ved jeg ikke,« svarede hun. »Jeg skal ikke deltage.«

Heller ikke udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) erklærer sig interesseret i en tur til Marokkos fjerdestørste by.

»Det er jo Inger Støjberg, der har siddet med det under forhandlingerne,« sagde hun tirsdag til Jyllands-Posten.

FN har anmodet om repræsentanter fra højeste sted i de respektive lande og kan for eksempel se frem til besøg af Angela Merkel fra Tyskland og den norske viceudenrigsminister, Marianne Hagen.

Naser Khader ville heller ikke sige ja

Danmark søger i øjeblikket opbakning blandt andre lande i EU til en såkaldt stemmeforklaring – et forbehold med præcisering og indirekte justering af aftalens foreliggende ordlyd.

Ministrenes fravalg bidrager »yderligere til den opfattelse, at man står med en dårlig sag. Og at regeringen godt ved det,« siger udlændingeordfører Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti.

»Nu begynder de så på falderebet at finde på alle mulige forklaringer på, hvordan man kan være med uden at være rigtigt med. Det kan ikke blive andet end noget rod.«

En afgørende grund til ministrenes manglende lyst til fremmøde kunne ifølge integrationsordfører Naser Khader (K) være planens effekt.

»Jeg ville heller ikke selv tage af sted,« siger Naser Khader.

Hvorfor ikke?

»Fordi ingen kender konsekvenserne af det her. Kunne pagten for eksempel være begyndelsen til en konvention? Selv om den ikke er bindende rent juridisk, kunne den hurtigt blive en regel på dansk jord.

Hvis domstolene gik ind i sagerne, ville deres afgørelse jo danne præcedens herhjemme – og dermed blive en slags konvention i praksis. Så nej, der er for mange uklarheder.«