To test om ugen vil om få måneder være fortid: »Den intensive testning vil vare til sommer«

To ministre og sundhedsmyndighederne holder pressemøde om en opdateret teststrategi. Den ændres nu til at bevæge sig gennem tre faser, hvor anbefalingerne til test gradvist nedjusteres. Allerede fra sommer forventes det, at danskerne skal testes mindre ifølge justitsminister Nick Hækkerup (S).

Sundhedsminister Magnus Heunicke, justitsminister Nick Hækkerup, Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, direktør i Statens Serum Institut, Henrik Ullum, samt direktør i Styrelsen for Forsyningssikkerhed, Lisbet Zilmer-Johns, afholdt torsdag pressemøde om status på covid-19, genåbning og lokale nedlukninger. På billedet justitsminister Nick Hækkerup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere har meldingen fra regeringen lydt, at danskerne skulle vænne sig til at blive testet for coronavirus to gange om ugen som en forudsætning for genåbningen af samfundet. Men den omfattende teststrategi bliver nu ændret.

I hvert fald får den nu en udløbsdato.

Det sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) på et pressemøde i Eigtveds Pakhus torsdag eftermiddag.

»Når vi har flere vaccinerede, kommer vi til at skrue ned for anbefalingerne til test,« sagde han.

Justitsministeren fremlægger en opdateret teststrategi, som i løbet af 2021 vil bevæge sig gennem tre faser. I første fase fastholdes den massive testning, som også bliver en del af coronapasset – adgangsbilletten til for eksempel at spise ude eller blive klippet hos frisøren.

Men det forventes ikke, at de mange hundredtusinder test, som i øjeblikket foretages dagligt, vil vare ved.

»Den intensive testning vil vare til sommer,« lød det fra Hækkerup, der tilføjede, at testningen efterfølgende vil blive nedskaleret og i stedet bruges mere målrettet.

700.000 daglige test

Han understregede dog gentagne gange, at test fortsat er »en af nøglerne til at åbne samfundet«. Efter påske skal danskerne forberede sig på et stort pres på testsystemet og dermed også mulig ventetid. De seneste par uger er flere end 300.000 personer blevet testet om dagen, og i takt med at samfundet åbnes mere og mere vil antallet stige betydeligt. Justitsministeren opfordrer også kraftigt alle danskere til at gøre brug af teststederne:

»Gør det nu, hellere en gang for meget end en gang for lidt.«

I dagens anledning havde Nick Hækkerup taget en plakat over Danmark med under armen, hvor de nu 516 testeder var markeret. Ifølge justitsministeren vil testkapaciteten blive skruet op i maj til at kunne klare 700.000 daglige test.

Når vi når hen på den anden side af sommeren, rammer teststrategien fase to, hvor anbefalingen til test vil blive nedjusteret, i takt med at flere danskere er blevet vaccineret. Her sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at milepælen er, at alle personer over 50 år samt sårbare borgere er blevet vaccineret. I vente er 100.000 vacciner om ugen efter påske, oplyste han.

I denne fase vil den massive testning blive rullet ud, hvor der er et behov. Eksempelvis ved lokale smitteudbrud. I tredje og sidste fase skal test primært bruges til at overvåge og forfølge nye coronamutationer og smitteudbrud – blandt andet gennem stikprøver i befolkningen. Den nye teststrategi blev også beskrevet i aftaleteksten om den langsigtede genåbningsplan mandag.

Smitte på Vestegnen

Når det kommer til nålestiksoperationer i befolkningen, så sker det også lige nu i form af nedlukninger i kommuner, der har høj smitte. Særligt på den københavnske vestegn har man sat ind med intensiv testning, og »nålestiksnedlukninger«.

»Vi kan nu konstatere, at smitten ikke kun stiger i de enkelte kommuner, men breder sig på tværs af kommuner på Vestegnen,« sagde sundhedsministeren.

Derfor lukker skoler og fritidsordninger i Brøndby, Vallensbæk, Ishøj og Ballerup fra fredag og frem til 11. april.

»Det er de lokale nålestiksoperationer, der skal holde smitten i skak,« lød det fra Heunicke, som appellerer til, at borgere på Vestegnen lader sig teste jævnligt.

Da der er kommuner, hvor antallet af nysmittede – den såkaldte incidens – er ekstremt høj sammenlignet med andre dele af landet, skal Folketingets epidemikommission på et møde senere torsdag beslutte, hvorvidt nogle kommuner skal undtages fra at tage del i genåbningen tirsdag den 6. april.