To blå brødre

Lars og Peter Seier Christensen har begge været afgørende ved oprettelsen af to borgerlige partier, som dog ser forskelligt på, hvorvidt indvandring eller økonomi er den største udfordring for Danmark.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det smager lidt af deja-vu: Et nyt borgerligt parti med drømme om markant lavere skat og mindre offentlig sektor, der trods megen modvind og kommentatorskepsis brager ind på den politiske scene med meningsmålinger på den pæne side af spærregrænsen – og med en Seier Christensen som en af succesens bagmænd.

Men nej. Året er ikke 2010, vi taler ikke om Liberal Alliance, og Saxo Bank-stifter Lars Seier Christensen har ikke hjulpet partiet med millioner.

I 2016 er partiet, som i flere målinger har fået mellem to og fire procent af stemmerne, derimod Nye Borgerlige. Og Lars Serier Christensens lillebror, Peter Seier Christensen, er ikke partiets rige onkel, men derimod næstformand og medstifter.

De to brødre er opvokset i Jylland, hvor faderen underviste som gymnasielærer ved Viborg Katedralskole, men flyttede efter hans død sidst i 1970erne til København sammen med moderen.

Mens Lars Seier efter studentereksamen påbegyndte en karriere inden for finansverdenen, tog broderen en noget længere vej gennem uddannelsessystemet. Han blev uddannet ingeniør fra Danmarks Tekniske Universitet, hvorfra han senere også tog en ph.d., og han har de seneste årtier arbejdet med forskning og udvikling for Haldor Topsøe.

Begge brødre har en fortid hos de Konservative. Lars Seier var i 1980erne medlem af og aktiv i Konservativ Ungdom, mens Peter Seiers engagement i partiet er af noget nyere dato. Inden stiftelsen af Nye Borgerlige havde han været aktiv i partiet i halvandet år, blandt andet som medlem af partibestyrelsen i Hørsholm.

Et vist niveau af aktivisme har brødrene også til fælles. Lars Seier Christensen har over flere omgange fået trykt og gratis bortgivet tusinder af eksemplarer af den russisk-amerikanske forfatter Ayn Rands roman »Verden Skælvede«. En bog, som især i meget liberale kredse har opnået status af en slags uformel politisk manifest, blandt andet på grund af sin hyldest til kapitalisme, selvhjulpethed og det, forfatteren kalder rationel egoisme.

Et par måneder inden, Peter Seier blev del af Nye Borgerlige, deltog han som taler ved en demonstration i Malmø afholdt af den stærkt islamskeptiske bevægelse PEGIDA. Her tordnede han mod svensk asylpolitik og flertallet af svenske politikere, som han anklagede for at være i gang med at afskaffe demokratiet, fordi de da havde ekskluderet Sverigedemokraterna fra den politiske proces.

Værdipolitik eller økonomi

Brødrene er begge solidt plantet på den økonomisk borgerlige fløj, hvor man drømmer om mindre stat, lavere skat og større ansvar til den enkelte og civilsamfundet. Men også med afgørende forskelle i synet på, hvad der er de for indeværende vigtigste udfordringer for Danmark.

I et interview med Ritzau i 2015 forklarede Peter Seier, hvori han mente, at nogle af forskellene bestod.

»Min bror og jeg er enige langt hen ad vejen, men ikke fuldstændigt. Hans fokus ligger meget på det økonomiske, og mit ligger meget på det værdipolitiske. Det, der ligger mig mest på sinde, er respekt for traditioner, respekt for hårdt arbejde og værdien af socialt ansvar.«

Det er ikke mindst i forhold til indvandringspolitikken, at den værdipolitiske forskel mellem både brødrene og de respektive partier, de har engageret sig i, kommer til udtryk. Hvor Liberal Alliance nok har slået til lyd for revision af flygtningekonventioner og en restriktiv asylpolitik, så har Nye Borgerlige slået til lyd for en hidtil uset stram linje, med blandt andet stop for sociale ydelser til udlændinge, mulighed for fratagelse af statsborgerskaber og udtræden af blandt andet flygtningekonventionen.

Benhård, borgerlig asylpolitik

I en måling foretaget af Megafon fredag står Nye Borgerlige til 4,9 procent af stemmerne, mens Liberal Alliance går markant tilbage i forhold til tidligere meningsmålinger.

En stor del af de tabte vælgere må antages at være gået til netop Nye Borgerlige i jagten på et parti, der – i modsætning til Dansk Folkeparti – kan levere både en benhård indvandringspolitisk linje og en borgerlig økonomisk politik.

Mon ikke, der bliver nok at tale om, næste gang brødrene mødes til familiesammenkomst?