Tilvalg fremfor forbehold

Camilla Hersom (R) Fold sammen
Læs mere
Foto: Steen Brogaard/Folketinget
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard bryder sig ikke om, at vi radikale er glade for den aftale, der netop er blevet indgået om retsforbeholdet. Jeg synes nu, der er gode grunde til at glæde sig over aftalen, der på samme tid rummer godt nyt for danskerne og dårligt nyt for kriminelle.

Den nye aftale betyder, at hvis danskerne stemmer for at afskaffe retsforbeholdet, stemmer de samtidig ja til en fleksibel tilvalgsmodel. Med modellen vælger Danmark selv, hvilke retsakter på retsområdet vi ønsker at deltage i.

Radikale Venstre har altid arbejdet for at få Danmark med i det europæiske retssamarbejde, og den nye aftale bringer Danmark lidt tættere på hjertet af Europa.

Fordi det europæiske samarbejde har udviklet sig i de mange år, vi har haft forbeholdet hængende som en klods om benet er vi nu i en ganske alvorlig situation. Hvis vi intet gør, må Danmark på grund af forbeholdet om kort tid forlade politisamarbejdet Europol. Helt konkret vil det betyde, at vi ikke længere kan få gavn af de seneste års vellykket samarbejde i kampen mod grænseoverskridende kriminalitet. Også kriminalitet bliver globaliseret og kalder på fælles svar og indsatser overfor menneskehandel, børnepornografi, terrorisme, narkohandel og cyberkriminalitet. Desuden kan danske skilsmissebørn komme i klemme, og danske virksomheder kan have sværere ved at inddrive deres penge. Den nye aftale giver Danmark mulighed for at blive i Europol. En god nyhed for alle os, som tror på Europa!

Det har altid ærgret mig, når Danmark ikke er med til at præge udviklingen på centrale områder i det europæiske samarbejde. Det ærgrer mig, at danske borgere går glip af initiativer, der forbedrer netop deres livskvalitet og skaber større tryghed i Europa.

Grænseoverskridende problemer bliver løst bedst i fællesskab med andre lande. Med den nye aftale om retsforbeholdet har danskerne mulighed for at gøre det sværere at være kriminel, tryggere at være borger og lettere at drive virksomhed. Dét stemmer jeg ja til!