Tilskud til børnepasning og millioner til grænsekontrol: Finansloven er aftalt – men ikke sikker på at lande

Regeringen og Dansk Folkeparti har indgået en aftale om en finanslov. Men landes der ikke en skatteaftale inden jul, er det usikkert, om finansloven stemmes igennem. Den dramatiske situation på Christiansborg fortsætter.

Finansminister Kristian Jensen (V) kunne sent fredag aften præsentere en finanslov for 2018, som regeringen har indgået med Dansk Folkeparti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En usædvanligt sen finanslov er faldet på plads.

Sent fredag aften kunne regeringen og Dansk Folkeparti præsentere en aftale om finansloven for næste år efter en kaotisk uge på Christiansborg.

»Det, der er godt, er også værd at vente på. Og selv om vi har ventet lidt længere, end jeg havde håbet, på finanslovsaftalen, så er den rigtig god,« sagde finansminister Kristian Jensen (V) under præsentationen af aftalen:

»Det er en ansvarlig finanslov, den er afpasset i forhold til den økonomiske situation, vi står i, den er med til at sikre et godt fundament under det opsving, vi har i Danmark, den er med til at styrke beskæftigelsen og med til at sikre, at vi får gang i hele Danmark.«

Han fremhævede blandt andet, at der er afsat to milliarder kroner ekstra til sundhed over de kommende fire år.

De ekstra penge til sundhedsvæsenet er øremærket til en række tiltag, som du kan se i faktaboksen herunder. Hele aftalen kan findes på Finansministeriets hjemmeside her.

Med finansloven gøres boligjobordningen desuden permanent og skatten på fri telefon afskaffes, ligesom der afsættes penge til bedre bemanding på plejehjemmene, et øget optag på politiskolen og en kvalitetspulje til erhvervuddannelserne, som dog også fortsat rammes af besparelser fra det såkaldte omprioriteringsbidrag.

»Det har været et langt forløb, og endelig står vi her, og det er en rigtig god finanslov. Blandt andet er der et markant løft til ældreområdet – en halv milliard årligt til flere varme hænder – det er det, der bliver efterspurgt derude,« siger Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) peger på, at tilskuddet til friskolerne øges, og at den såkaldte udligningsskat afskaffes. Han lægger samtidig ikke skjul på, at forløbet op til aftalen har været tumultarisk.

»Der er ingen tvivl om, at selvfølgelig har der været et lidt kaotisk forløb de seneste dage. Jeg synes, man skal være ærlig og sige, at der har været en tillidskrise, og nu er vi der, hvor tilliden mellem partierne er blevet genoprettet,« siger han.

Boligjobordningen vil fremover give et skattefradrag for både håndværker- og serviceydelser. Konkret kan man få et fradrag på op til 6.000 kroner for for eksempel børnepasning, mens man kan få et fradrag på op til 12.000 kroner for håndværkerarbejde.

Se hvilke konkrete ydelser man kan få tilskud til i faktaboksen herunder.

Samtidig har Dansk Folkeparti fået flere tiltag igennem om blandt andet nummerpladekontrol af biler ved alle grænseovergange ved den dansk-tyske grænse, et skærpet lufthavnstilsyn og en øget indsats for inddragelse af tidsbegrænsede asyltilladelser. Samlet bliver der afsat et større millionbeløb til mere grænsekontrol.

Samtidig ser det ud til, at det offentlige forbrug vil stige, hvilket var en DF-mærkesag op til folketingsvalget i 2015.

Kristian Jensen kunne dog ikke fredag fortælle, hvor meget det offentlige forbrug konkret vil vokse.

Det politiske drama fortsætter

Selv om repræsentanterne fra regeringen og Dansk Folkeparti kunne synes lettede og glade over at komme i mål med en finanslov i sidste øjeblik, er det kaotiske forløb langt fra slut.

Finansloven skal tredjebehandles mellem jul og nytår, og ifølge Liberal Alliane er der indgået en aftale om, at regeringen kun stemmer for finansloven, hvis der er indgået en aftale om en skattereform inden da.

»Der er en aftale om, at regeringen ikke gennemfører finansloven ved tredjebehandlingen, hvis ikke der forinden er indgået en aftale om skat,« siger finansordfører Joachim B. Olsen (LA).

Skattelettelser er det helt store kardinalpunkt for Liberal Alliance – og har været det længe. Men René Christensen fra Dansk Folkeparti vil ikke love, at der landes en skatteaftale inden tredjebehandlingen af finansloven.

»Jeg er ikke sikker på, at den aftale er i hus inden jul. Men jeg er helt sikker på, at vi vil komme tættere på. Der er rigtig mange uafklarede spørgsmål, særligt i forhold til udlændingedelen,« siger han.

Det politiske drama vil dermed fortsætte i de kommende dage.

Få overblikket over hovedpunkterne i finanloven i faktaboksen herunder.

Forud er som bekendt gået et mildest talt turbulent forløb.

Regeringen og Dansk Folkeparti har i ugevis forhandlet om finansloven for 2018, en stort anlagt skattereform samt en aftale om udlændingestramninger med fokus på hjemsendelser.

Fra begyndelsen har regeringen insisteret på at kæde finanslov og skat sammen, men tirsdag sagde DF-formand Kristian Thulesen Dahl pludselig stop og insisterede på, at forhandlingerne blev skilt ad, så der kunne landes en finanslov inden jul.

Siden fulgte et forløb, hvor Liberal Alliance stod fast på, at skat og finanslov hørte sammen, mens Dansk Folkeparti stod fast på det modsatte. Undervejs blev der talt om risikoen for et folketingsvalg, og krisen i blå blok var udtalt.

Tidligere fredag aften bekendtgjorde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) så på et kort pressemøde foran Statsministeriet, at regeringen ville imødekomme Dansk Folkeparti og dele forhandlingerne i to.

Efter en aftale om finansloven fredag aften kan man fortsætte forhandlingerne om skat og udlændinge efter weekenden, lød det fra statsministeren.

»Jeg har den ambition, som jeg lægger afgørende vægt på, at vi også på de to spor får en aftale, inden Folketinget går på juleferie. Det vil sige, det er jo samme dag, hvor vi vedtager finansloven,« sagde Løkke.

Inden da havde der været et fem timer langt møde i Statsministeriet mellem Dansk Folkeparti og regeringstoppen.

»De største skattelettelser i historien«

Kort efter statsministerens pressemøde trådte LA-leder Anders Samuelsen frem foran Statsministeriet og gjorde det klart, at han er »helt sikker« på, at både skatteaftalen og udlændingeaftalen kan landes snart.

Facebook har han desuden skrevet:

»Gode nyheder: Inden tredjebehandlingen af finansloven lander vi de største skattelettelser i historien, et stort forsvarsforlig og en nyorientering af udlændingepolitikken. Jeg ved, at mange har været bekymret for, om skattelettelserne blev til noget. Det gør de.«

Da finansminister Kristian Jensen bliver spurgt til, om der nu også kommer »de største skattelettelser i historien«, som Samuelsen bebuder, inden tredjebehandlingen af finansloven, lyder hans svar:

»Jeg ved ikke, hvad det er for en historie, han har. Jeg ved, at vi lægger op til at lave en rigtig god skatteaftale. Vi har drøftet den længe. Der er nogle udeståender tilbage, dem drøfter vi videre. Det tager vi op igen på mandag.«

Adspurgt om det samme svarer René Christensen fra Dansk Folkeparti:

»Jeg kan ikke tilføre ret meget nyt andet end, at den aftale, der er lavet, er en god aftale.«