Tilliden til Thorning dykker

Mindre end hver tredje vælger mener, at Helle Thorning er den bedst egnede statsminister. Hver anden dansker vil hellere have Lars Løkke Rasmussen som landets leder.

Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskernes tillid til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er i frit fald, viser en ny Gallup-måling foretaget for Berlingske. Blot 30 procent af vælgerne mener, at Helle Thorning er den bedst egnede til at lede landet efter næste folketingsvalg. Hele 50 procent peger i stedet på Venstres formand, Lars Løkke.

Aldrig før har afstanden mellem de to været så stor, men det skyldes ifølge Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, at det er langt sværere at være regeringsleder end oppositionsleder under en økonomisk krise:

- Vi er tvunget til at lave reformer for at skabe arbejdspladser, men det betyder også, at vi må træffe upopulære beslutninger. Jeg tror, at vi vil se et andet resultat, når økonomien vender, siger Magnus Heunicke. Han afviser, at vælgerne straffer Helle Thorning-Schmidt for at have brudt løfter fra valgkampen.

Gallup-målingen har også spurgt mere specifikt ind til en række kompetencer hos de to partiledere. Flertallet vurderer, at Lars Løkke har de bedste lederevner og er bedst til at styre landet igennem en krise. Helle Thorning-Schmidt har ifølge flertallet den bedste velfærdspolitik og er bedst egnet til at repræsentere Danmark i udlandet.

Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, kalder Løkkes succes »logisk«:

- Det var måske upopulært at gennemføre genopretningspakken og tilbagetrækningsreformen. Det lød meget mere rart, når Thorning i valgkampen sagde, at man bare kunne lade være. Men danskerne vil hellere have en statsminister, der leder gennem ærlighed og troværdighed, siger Ellen Trane Nørby.

Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, kritiserer Helle Thorning-Schmidts manglende lederskab. - Hun får slet ikke sat sig igennem som leder, fordi regeringen er så uenig indadtil, siger Pia Kjærsgaard.

Samfundsforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet mener, at S-krisen især skyldes manglende lederskab i en tid, hvor lederskab betyder mere end ideologierne.

- Venstre har i rimelig høj grad udøvet lederskab i 00erne. Og det er her, at Socialdemokraterne virkelig kommer til kort. De evner ikke at få vælgerne overbevist om, at deres vej er den rette, siger han.

SE OGSÅ: Her er alle Gallup-målingens resultater (99 kr.)