TIDSLINJE: Helle Thorning-Schmidts skattesag

Helle Thorning-Schmidt og Steven Kinnock Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

23. juni 2010: BT skriver, at Stephen Kinnock ikke betaler skat i Danmark. Flere eksperter sår tvivl om lovligheden. Helle Thorning-Schmidt beder Skat undersøge sagen.

16. september 2010: Skat København konkluderer, at Kinnock ikke har været skattepligtig i Danmark i perioden 2007-2009.

8. september 2011: BT er kommet i besiddelse af den ni sider lange fortrolige skatteafgørelse og skriver op til folketingsvalget september 2011, at Helle Thorning-Schmidt i årevis har betalt for lidt i skat, fordi hun uberettiget fik Kinnocks skattefradrag. Forholdet er dog forældet. Departementschef Peter Loft melder lækagen af skatteafgørelsen til politiet.

11. november 2011: Politiken afslører, at departementschef Peter Loft holdt fem møder med Skat København om Thorning-Kinnocks skattesag, selv om ministeren og departementet ikke må blande sig i afgørelsen af enkeltsager. Det fører til mistanken om magtmisbrug.

14. november 2011: Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) beder Peter Loft og Skat Københavns direktør, Erling Andersen, om at redegøre for forløbet.

2. december 2011: Thor Möger Pedersen offentliggør embedsmændenes redegørelser. Ifølge Erling Andersen angreb Peter Loft, skatteminister Troels Lund Poulsen og rådgiver Peter Arnfeldt afgørelsen. Peter Loft henviser i en uddybende redegørelse til, at et centralt notat, som pegede på Kinnock som skattepligtig, muligvis kom fra Venstres pressetjeneste. Regeringen varsler en undersøgelseskommission, som skal afdække læk og muligt magtmisbrug i sagen.

25. august 2012: Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnock offentliggør hele Skats afgørelse og dementerer i et åbent brev i Politiken, at Kinnock er homoseksuel.

28.-29. august 2012: Ekstra Bladet og Peter Arnfeldt afhøres som de første i undersøgelseskommissionen. Ekstra Bladet kan ikke dokumentere, at Arnfeldt har tilbudt avisen Thorning-Schmidts skatteafgørelse, som Ekstra Bladet ellers hævdede i december 2011. Alligevel bliver Peter Arnfeldt ugen efter sigtet for forsøg på læk til Ekstra Bladet og læk til BT, bl.a. for at imødegå en forældelsesfrist.

5. september 2012: Københavns Politi har i et år efterforsket lækagen til BT og er i forvejen under kritik for at fejlcitere i politirapporter om skattesagen. Berlingske fortæller nu, at politiet end ikke har afhørt BT om lækagen.

10. september 2012: Peter Loft forklarer til Berlingske, at notatet, som pegede på Kinnock som skattepligtig, alligevel ikke kommer fra Venstres pressetjeneste, som Loft ellers forklarede i sin redegørelse. Notatet kommer i stedet fra dagbladet BT.

11. september 2012: Eksperter vurderer, at både Peter Loft og Troels Lund Poulsen handlede korrekt ved at videre det omstridte notat fra BT til sagsbehandlerne i Skat København.

14. september 2012: Berlingske afslører, at Troels Lund Poulsen kunne spørge så detaljeret ind til Thorning-Schmidts skattesag, at det tog topembedsmændene flere dage at give ministeren et præcist svar. Ministeren ville bl.a. vide, om et køb af lejlighed i 2000 kunne gøre Kinnock skattepligtig, og om afgørelsen kunne indbringes for Skatterådet, skriver Berlingske. Ministeren må ellers ikke blande sig i konkrete skattesager. Det var formentlig denne episode, der førte til, at skattedirektør Erling Andersen skrev i en redegørelse, at Loft, Lund og Arnfeldt angreb afgørelsen, og er dermed stærkt medvirkende til, at undersøgelseskommissionen blev nedsat.