Tidslinje: Derfor skilsmisse mellem Radikale og Ammitzbøll

Folketingsmedlem Simon Emil Ammitzbøll meldte sig mandag den 13. oktober ud af Det Radikale Venstre og blev løsgænger. Her følger en oversigt over sagen, der begyndte med en kraftig kritik af partiets leder i en kronik i Berlingske Tidende.

Foto: Sigrid Nygaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

18. september 2008:
Simon Emil Ammitzbøll beskylder i kronik i Berlingske Tidende den radikale partileder, Margrethe Vestager, for at have forrådt partiets egne principper, da hun i valgkampen suspenderede modstanden mod 24-års-reglen. Og det var forræderiet mod denne principfasthed, som var en af hovedårsagerne til den voldsomme tilbagegang ved efterårets folketingsvalg. skriver Simon Emil Ammitzbøll. Da kronikken bringes i Berlingske Tidende befinder Ammitzbøll sig i New York. Han kritiserer også folketingsgruppens aldersmæssige sammensætning og opfordrer de ældre gruppemedlemmer til at opgive deres pladser til fordel for yngre og mere energiske suppleanter.

18. september 2008:
Margrethe Vestager erklærer sig uenig med Simon Emil Ammitzbølls påstande i kronikken. Det er underligt, at han er rejst til New York, mener hun. ”Vi har diskuteret de ting, som Simon rejser. Vi diskuterede dem efter valget, da vi evaluerede valget. Derfor er det kendt stof. Der er nogle ting, vi ser forskellig på. Jeg er helt uenig med Simon i de ting han fremlægger,” siger hun. Den tidligere radikale leder, Marianne Jelved, kalder Ammitzbøll for ”meget illoyal”.

19. september 2008:
Både Ammitzbøll og den radikale topledelse fortsætter med at kritisere hinanden, men Ammitzbøll afviser, at han er på vej ud af det Radikale Venstre. I et rundspørge fra Berlingske Research efterlyser det radikale bagland energi, synlighed og idéer fra folketingsgruppen, men fodfolket freder gruppens ældre medlemmer, efter at retsordfører Simon Emil Ammitzbøll ellers har opfordret det såkaldte »olde-kolle« til at vige pladsen til fordel for yngre suppleanter.

19. september 2008:
På partiets landsmøde kommer en politisk udmelding. I forsøget på at finde vej ud af dødvandet erklærer de Radikale krig mod de Konservative, og det er den krig, som skal få flertallet i Folketinget til at skifte ved næste valg, erfarer Berlingske Tidende.

20. september 2008:
Først skrev han en kronik i Berlingske Tidende. Nu kritiserer Simon Emil Ammitzbøll R-ledelsen via De Radikales eget internetnetværk, mens han er i New York. Han var ikke være til stede på partiets landsmøde i Nyborg, men sender en hilsen til alle medlemmer af Det Radikale Venstre over internettet. En hilsen, der særligt er rettet mod partiets politiske leder, Margrethe Vestager. På hjemmesiden radikale.net beskylder han Vestager for at have svigtet en intern aftale om strategien under valgkampen i 2007.

I den efterfølgende tid sker der ikke yderligere i sagen. Alle afventer, at Ammitzbøll skal vender hjem fra New York og mødes med Margrethe Vestager.

9. oktober 2008:
Ammitzbøll vender hjem fra sin ophold i New York, hvor han har deltaget i FN's Generalforsamling. Han ankommer dog til Christiansborg for sent til at deltage i de Radikales gruppemøde og pressen har også svært ved at komme i kontakt med ham. Men da han senere på dagen viser en gruppe fra Social- og Sundhedsskolen fra Næstved rundt på Christiansborg, åbner han munden. Han bekendtgør, at han står fast på sin kritik af R-ledelsen og ser frem til at fortsætte diskussionen med partiets folketingsgruppe i den kommende tid.

10. oktober 2008:
Margrethe Vestager og Simon Emil Ammitzbøll mødes for at diskutere situationen.

12. oktober 2008:
Rygterne går. Er Ammitzbøll på vej til Naser Khaders parti, Liberal Alliance? Det afviser Ammitzbøll dog skulle være tilfældet. Men ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten mener at vide, at han har flirtet med Liberal Alliance og kørt et dobbeltspil om sin politiske fremtid.

12. oktober 2008:
Margrethe Vestager og Simon Emil Ammitzbøll har et telefonmøde sent om aftenen for at drøfte sagen, der nu har verseret i 25 dage. Resultatet af mødet kommer frem dagen efter. Tidligere på dagen fastholder Ammitzbøll overfor Ekstra Bladet, at han bliver i det Radikale Venstre.

13. oktober 2008:
Tidligt om morgenen må de Radikale og Ammitzbølls veje skilles. Ammitzbøll melder sig ud af Det Radikale Venstre og bliver løsgænger. Ifølge Ammitzbøll en beslutning, som han selv har taget.