Tidobling i dagpenge til østarbejdere

Udgifterne til dagpenge til østarbejdere i Danmark er tidoblet på fire år. Flere partier kræver strammere regler.

Statens udgifter til dagpenge til EU-borgere fra ti østeuropæiske lande er over en fireårig periode steget markant. Det viser tal fra Beskæftigelsesministeriet, skriver Politiken.

Mens der i 2008 blev udbetalt 32 millioner kroner, så var beløbet i 2012 steget til 345 millioner kroner.

Stigningen viser først og fremmest, at også østeuropæere er blevet ramt af finanskrisen, mener arbejdsmarkedsordfører for de Radikale Nadeem Farooq (R).

»Men tallet er steget ret voldsomt, og derfor skal vi tage det alvorligt. Vi hylder den fri bevægelighed, som gør Danmark rigere. Men vi er også klar til at sikre både kontrol og de nødvendige værnsregler,« siger han til avisen.

Regeringen vil blandt andet tjekke folks reelle ophold i Danmark.

En række partier i Folketinget vil gå endnu længere og indføre stramninger i adgangen til dagpenge for arbejdstagere fra andre EU-lande.

»Vi er nødt til at diskutere, hvilke værn vi kan stille op i disse sager. Det er jo ikke et problem, der går væk,« siger tidligere finansminister for Venstre Claus Hjort Frederiksen (V) til Politiken.

EU-borgere skal have arbejdet tre måneder i Danmark, før de har ret til dagpenge. Danske borgere skal sammenlagt arbejde 52 uger inden for tre år.

EU-borgere skal desuden kun betale til en a-kasse i Danmark i tre måneder for at optjene dagpengeret, mens danskere skal være tilmeldt i et år:

Socialordfører for Enhedslisten Finn Sørensen (Ø) har fremsat et beslutningsforslag, der skal sikre, at EU-borgere også skal betale til danske a-kasser i et år:

»Det er et problem, at EU dikterer optjeningsreglerne for udenlandske arbejdere her i landet. Det er ikke ligestilling, der finder sted i dag. Og vi vil have lige vilkår for optjening til dagpenge«.

Det forslag støtter formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl (DF).

»Vi har at gøre med en ketchupeffekt. Når først der er hul på bylden, vil vi se et stort træk. Derfor skal man handle, før det er for sent,« siger han til Politiken.

De omkring 5.000 østarbejdere tegner sig trods tidoblingen kun for en begrænset andel af de stigende dagpengeudgifter.

Der er nemlig fra 2008 til 2012 sket knap en tredobling i dagpengeudbetalingerne generelt - fra små otte milliarder kroner i 2008 til 22 milliarder i 2012.