Tidligere Venstre-minister angriber Søren Gade for sologang: Det er »uhørt«

Venstre-veteranen Svend Aage Jensby beskylder Venstres gruppeformand Søren Gade for at være illoyal over for partiet. Gnisten er, at gruppeformanden har undsagt regeringens forslag om at erstatte dyre realkreditlån til almennyttige boliger med billigere statslån.

Venstre-veteranen Svend Aage Jensby anklager partiets gruppeformand Søren Gade for at falde partiet i ryggen. Svend Aage Jensby var forsvarsminister 2001-2004, og fotografiet er taget på Kastellet under ministertiden.    Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Feldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstres veteran og tidligere forsvarsminister Svend Aage Jensby har pustet støvet af sine våben. Og i et indlæg i Jyllands-Posten onsdag kritiserer han partiets gruppeformand, Søren Gade, for at falde partiet i ryggen. Kritikken uddyber han nu over for Berlingske:

»Det er først og fremmest en gruppeformands opgave at holde samling på styrken. Og Søren Gade er gået ud med solomeldinger. Det skal en gruppeformand ikke gøre. Så må man som gruppeformand i stedet tage en snak med sin statsminister eller næstformand,« siger Svend Aage Jensby.

I sit indlæg i Jyllands-Posten kalder han gruppeformandens optræden som »uhørt« og spekulerer endda over motiverne bag det, han beskriver som ren selvpromovering fra Søren Gade:

»Er det, fordi SG er skuffet over, at han efter at have måttet fratræde sin direktørstilling i Landbrug & Fødevarer ikke blev minister?,« skriver Svend Aage Jensby i onsdagens indlæg.

Balladen handler om, at gruppeformanden ganske usædvanligt har undsagt et lovforslag fra regeringen om at erstatte dyre realkreditlån til almennyttige boliger med billigere statslån. Forslaget har mødt modstand i Venstres folketingsgruppe. Dels fordi forslaget møder principiel modstand i det liberale parti. Dels fordi folketingsgruppen ikke blev taget med på råd.

Mest direkte formulerede Søren Gade kritikken i et indlæg i Dagbladet Holstebro-Struer den 22. juni, hvor han indledte med at fortælle, at han dagen inden – da han havde læst regeringens forslag - måtte tjekke datoen på sit ur, fordi han troede, at det måtte være en aprilsnar.

»Der er tale om et forslag, den tidligere røde regering ikke kunne eller ville gennemføre. Nu bliver det så en borgerlig-liberal regering, som gennemfører et rent rødt forslag om en statsbank til almenboliger. Rosende ord kom da også omgående fra Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten, det kan man jo så som borgerlig politiker tænke lidt over,« skrev Søren Gade.

Konsekvensen blev, at Venstre i sidste uge lagde forslaget i »åben tænkeboks« sommeren over.

Tilbage står ifølge Svend Aage Jensby et uskønt forløb og en illoyal optræden.

Søren Gade og andre medlemmer af Venstres folketingsgruppe er utilfredse med både forslaget og processen: Forslaget fordi det klinger af socialisme. Og processen fordi gruppen ikke er blevet taget med på råd. Kan du omvendt forstå deres utilfredshed?

»Uanset det materielle i forslaget må man som gruppeformand tale med sin statsminister – man skal ikke køre sololøb. Mere kommentar har jeg ikke,« siger Svend Aage Jensby.

Du skriver også i dit indlæg i JP, at du savner tidligere Venstre-gruppeformænd som Ivar Hansen og Christian Mejdahl. Hvad savner du ved dem?

»De var begge ypperlige gruppeformænd, der forstod at holde samling på grupperne, og som var virkelig loyale,« siger Svend Aage Jensby og tilføjer at Søren Gade ved flere lejligheder har demonstreret, at det er egenskaber, som han ikke har.

Svend Aage Jensby henviser bl.a. til »Jægerbogssagen«, hvor Gade som forsvarsminister i 2009, blev spurgt på TV, hvem det ville få konsekvenser for, hvis det viste sig, at én i forsvaret havde oversat en ny bog af jægersoldaten Thomas Rathsack til arabisk. En bog, som forsvaret forsøgte at stoppe med fogedforbud. Søren Gade pegede på sig selv. Men det blev forsvarschef Tim Sloth, som trak sig.

Svend Aage Jensby, er en del af problemet, at det i øjeblikket er uklart, hvem der lægger linjen i Venstre?

»Nej, det, mener jeg ikke, er uklart. Og man må som gruppeformand være klar over, at når man har en mindretalsregering bestående af tre partier, skal man være meget varsom med at komme med solomeldinger. Der skal først og fremmest holdes styr på regeringssamarbejdet,« siger han.

Svend Aage Jensby var 2001-2004 forsvarsminister i Anders Fogh Rasmussens første regering, men trak sig på grund af politisk uro om hans udtalelser til Folketingets Kontroludvalg. Søren Gade afløste Svend Aage Jensby som forsvarsminister, indtil han også trak sig i 2010.

Berlingske forsøger at få en kommentar fra Søren Gade, men det har endnu ikke været muligt.