Tidligere V-minister: Ministre på gennemrejse mister indflydelse

Minstrene får ikke den nødvendige gennemslagskraft, når de kun sidder på posten i kort tid, siger tidligere skatteminister Kristian Jensen forud for endnu en regeringsrokade.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Syv forskellige ministre har siddet som politisk leder i Skatteministeriet siden 2010, og nu - formentlig tirsdag - kommer den ottende til, når der skal findes en afløser for Morten Østergaard (R).

Ifølge tidligere skatteminister Kristian Jensen (V) har det konsekvenser, når der så ofte er nye ansigter i det øverste politiske lag i ministeriet.

»Det betyder noget, når man skifter ministerposter så hurtig, som det er sket her. Det betyder noget for ministerens evne til at have intern gennemslagskraft, og det betyder noget i forhold til at kunne have en klar profil ud ad til. Så det er et problem for dem, der har været ministre, at de bliver skiftet så hurtigt, så de ikke kan følge deres egne projekter til dørs,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

To tidligere departementschefer siger mandag til Politiken, at det kan få store konsekvenser med de mange rokader, ligesom det også kan give uro i befolkningen, at der så ofte er nye ministre at skulle forholde sig til.

Den udlægning kan Kristian Jensen, der sad som skatteminister fra august 2004 til februar 2010, godt nikke genkendende til.

»Det giver regeringen en udfordring i forhold til at få skabt en klar opfattelse af, hvad det er for en skattepolitik, den har, når man skifter så ofte. Med nogle af de meget hurtigt skiftende ministre har det været svært at slå sig fast, som »skatteeksperten« i regeringen,« siger han.

Han påpeger desuden, at det kan føre til, at projekter løber ud i sandet, eller der ikke bliver fundet en løsning på specifikke problemer.

»Man oplever, at man ikke altid har den nødvendige kontinuitet til at få projekterne løbet igennem. Man risikerer at spilde tid på noget, der bliver sat i gang, og som ikke bliver gjort færdigt.«

Skatteministeriet har i Thornings regeringstid - hvor man skal til at finde sin femte skatteminister - tiltrukket sig opmærksomhed i forbindelse med sagerne om de fejlagtige ejendomsvurderinger.

Desuden har en række tidligere skatteministre - også under den tidligere regering - fået hård kritik fra Statsrevisorerne.

Kristian Jensen mener dog ikke, at mere kontinuitet ville have forhindret sagerne:

»Det er mere et spørgsmål om, at det, at man ikke har fundet en løsning på det, kan skyldes, at der har været så stor udskiftning, ligesom det har været problemet med børnecheck til østarbejdere, der rejser hjem, hvor man heller ikke har fundet en afklaring,« siger han og uddyber:

»Når man startede en forhandling op, skiftede ministeren, og derfor fandt man aldrig en afklaring.«