Tidligere S-minister bliver præsident for Nordisk Råd

Henrik Dam Kristensen, forhenværende beskæftigelsesminister, skal fra 2016 være præsident for Nordisk Råd, som er det officielle parlamentariske organ for det nordiske samarbejde.

Arkivfoto. Henrik Dam Kristensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Danmark i 2016 overtager formandskabet for Nordisk Råd, bliver det med Socialdemokraternes Henrik Dam Kristensen (S) i spidsen på præsidentposten.

Det står klart, efter Nordisk Råds session torsdag i Islands hovedstad, Reykjavik.

Dansk Folkepartis Mikkel Dencker (DF) bliver vicepræsident under formandskabet.

Henrik Dam Kristensen, der under den forhenværende regering var beskæftigelsesminister, vil under det danske formandskab sætte fokus på den sikkerhedspolitiske situation i de nordiske landes nærområde.

»Vores regionen er forsat kendetegnet ved stabilitet. Men udviklingen i de seneste år med Ruslands adfærd i Ukraine og langs Nordens grænser stiller nye krav til det nordiske udenrigs- og forsvarspolitiske samarbejde. Det er ved at udvikle sig til et nødvendigt supplement til NATO. Og det står ikke i modsætning til NATO,« siger den kommende præsident fra talerstolen i Reykjavik.

»I disse år er der en historisk mulighed for et tættere samarbejde. Vi har intet at tabe og alt at vinde med et tættere forsvars- og sikkerhedspolitisk samarbejde i Norden. Det vil øge respekten for de nordiske lande,« siger Henrik Dam Kristensen.

Det danske formandskab vil arrangere en større konference og præsentere perspektiverne for nordisk forsvarssamarbejde i 2016 og fortsætte arbejdet med de mange udfordringer i det arktiske område.

Derudover vil Nordisk Råd under det danske formandskab sætte fokus på konkrete tiltag inden for sundhedsområdet, hvor alle de nordiske lande har store udfordringer med stigende medicinudgifter.

»Vi vil have kortlagt de nordiske landes erfaringer inden for indkøb og regulering på medicinområdet. Jeg ved, der allerede er initiativer på området, og dem vil vi følge op på,« siger Henrik Dam Kristensen, der er forsvarsordfører og ordfører vedrørende nordisk samarbejde for Socialdemokraterne.