Tidligere PET-chef: Usædvanlig hurtig udskiftning i PET-toppen

Historisk set har PET-cheferne siddet i flere år, fortæller tidligere operativ chef Hans Jørgen Bonnichsen, der kalder det bemærkelsesværdigt, at Jens Madsen forlader sin stilling nu.

Hans Jørgen Bonnichsen er tidligere chefkriminalinspektør hos Rigspolitichefen og tidligere operativ chef for Politiets Efterretningstjeneste. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er højst bemærkelsesværdigt, at Jens Madsen, der i knap halvandet år har været chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET), nu forlader sin stilling.

Det vurderer den tidligere operative chef i efterretningstjenesten, Hans Jørgen Bonnichsen.

»Når jeg kigger på det historikken, er det ganske bemærkelsesværdigt og ganske sjældent, at man fratræder sin stilling efter kort tid. Perioden er normalt fra fire til seks år,« siger han.

Bonnichsen understreger, at han ingenlunde har et kvalificeret bud på baggrunden for fratrædelsen, der kommer få timer før fremlæggelsen af en evaluering af politiets indsats under terrorangrebet, der ramte København 14.-15. februar.

Hans Jørgen Bonnichsen fortæller, at den store prestige i jobbet som PET-chef betyder, at mange er blevet i jobbet og har brugt det som et springbræt videre i karrieren.

»Det er et udfordrende job, der har været et springbræt for mange til poster på et højere niveau. Det er nogle af de motiverende faktorer, der har været for de tidligere chefer,« siger han.

Jens Madsen skal ifølge Justitsministeriet nu tiltræde en anden stilling hos Rigspolitiet. Hovedpersonen selv siger, at det har været en »meget krævende periode«, han har været chef i.

»Det har været en spændende udfordring at lede PET de sidste halvandet år. Det er ikke nogen hemmelighed, at det er en meget krævende stilling og har været en meget krævende periode,« siger Jens Madsen i en pressemeddelelse.

»Efter grundige overvejelser har jeg aftalt med departementschefen i Justitsministeriet og rigspolitichefen, at jeg nu vil kaste mig over nye opgaver med at udvikle dansk politi,« siger han.

Jens Madsen kom til PET 1. januar 2014, hvor han afløste Jakob Scharf. Forgængeren trådte tilbage efter knap seks år som PET-chef i kølvandet på Christiania-sagen og efter kritik af dårligt samarbejdsklima i tjenesten.