Tidligere minister tvivler på tysk spionage mod Danmark

Det undrer tidligere indenrigsminister, hvis Tyskland skulle have spioneret mod Danmark. Justitsminister afviser at undersøge sagen.

Det er langt fra sandsynligt, at Danmark skulle være blevet udspioneret af Tyskland.

Det er meldingen fra tidligere indenrigsminister Morten Østergaard (R), efter det tyske medie Der Spiegel lørdag beskrev, at Danmarks indenrigsministerium er blevet udsat for tysk spionage af den tyske efterretningstjeneste, Bundesnachrichtendienst (BND).

»Jeg finder det lidet sandsynligt, at Tyskland skulle have spioneret mod Indenrigsministeriet. Tyskland er en af Danmarks allernæreste allierede i Europa-politikken og særligt på det økonomiske område,« siger han i en skriftlig kommentar.

Den mulige spionage er opsigtsvækkende, fordi Tysklands kansler, Angela Merkel, i 2013 fordømte USAs aflytning af kanslerens egen mobiltelefon. Og netop derfor finder Morten Østergaard det usandsandsynligt, at Tyskland skulle have gjort noget lignende mod Danmark.

»Jeg er helt enig med kansler Merkel, som har sagt, at man bare ikke spionerer mod sin venner, da det kom frem, at de blev overvåget af USA (NSA, red.). Så jeg tænker, det må være magtpåliggende for dem, at få vasket disse beskyldninger væk. Og det må jo være enkelt for de tyske myndigheder at afkræfte oplysningerne,« siger han.

Hverken justitsminister Søren Pind (V) eller nuværende social og indenrigsminister Karen Ellemann (V) kender til, at der skulle være foregået spionage mod Danmark fra tysk side.

»Jeg har selvfølgelig noteret mig den pågældende historie. Men jeg har ikke rigtig noget at sige om det,« siger Søren Pind og forklarer, at han efter alt at dømme ikke vil undersøge, om spionagen har fundet sted.

»Jeg har ikke umiddelbart tænkt mig at foretage mig noget, nej.«

Ikke kun lande er på listen over mål for efterretningstjenestens indsamling af informationer. Også NGOer som Røde Kors, Care International og Oxfam skulle have været i BNDs søgelys.

Berlingske Nyhedsbureau har forsøgt at få en kommentar fra BND, men det er endnu ikke lykkedes.