Tidligere minister langer ud efter Lars Løkke: »Jeg oplevede en mangel på vilje til at lede«

I et interview retter en af Lars Løkke Rasmussens tidligere ministre kritik af den nu forhenværende statsminister.

Mette Bock, tidligere kultur- og kirkeminister for Liberal Alliance, retter kritik af ledelsen i den forhenværende regering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af de fremtrædende ministre i den forhenværende VLAK-regering retter nu kritik af tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for at mangle vilje til at lede et til tider konfliktfyldt regeringssamarbejde.

I et interview til TV 2 siger den tidligere kultur- og kirkeminister for Liberal Alliance, Mette Bock, at styringen af regeringen med Venstre, de Konservative og Liberal Alliance burde have været bedre.

»Jeg oplevede en mangel på vilje til at lede og få tre forskellige partier – og vi var jo tre forskellige partier – til at fungere i et fælles projekt,« siger Mette Bock til TV 2.

Efter folketingsvalget i 2015 genvandt det borgerlige Danmark nøglerne til Statsministeriet, og Lars Løkke Rasmussen dannede i første omgang en ren Venstre-regering. I november 2016 blev også Konservative og Liberal Alliance inviteret med i regeringen.

Hvad, der var et forsøg på at danne et fælles politisk projekt, blev ifølge Mette Bock det stik modsatte.

»Det, der sker i en flerpartiregering, er, at man let kommer til at finde de laveste fællesnævnere i stedet for i fællesskab at formulere en vision. Vi lagde egentlig nogle meget gode spor i regeringsgrundlaget, men det lykkedes ikke rigtig at få det op at flyve,« siger Mette Bock til TV 2:

»Jeg har jo selv været leder mange forskellige steder. Og jeg kunne godt have tænkt mig, at man havde brugt mere tid på at formulere et fælles projekt. Jeg kan godt misunde den nuværende regering for at være en etpartiregering – der er det lettere at lægge nogle linjer,« lyder det fra Mette Bock.

Især var det forholdet mellem Liberal Alliance og støttepartiet Dansk Folkeparti, der udfordrede sammenholdet i Lars Løkke Rasmussens VLAK-regering, hvilket TV 2 da også bemærker.

I efteråret 2017 truede Anders Samuelsen – Mette Bocks bror – således med ikke at stemme for sin egen regerings finanslov. Det skete efter et konfliktfyldt forløb, hvor især Dansk Folkeparti og Liberal Alliance var uenige.

Ifølge Mette Bock kunne Lars Løkke Rasmussen dog ikke levere den stærke ledelse, som forholdet mellem Dansk Folkeparti og Liberal Alliance krævede.

»Der er ingen tvivl om, at Dansk Folkeparti har haft en ledelse, for hvem det var vigtigt at slå alt ned, der kom fra Liberal Alliance. Det lykkedes dem heldigvis ikke. Men der skal også sidde en for bordenden, som er med til at skabe energi og tro på, at vi kan noget sammen. Set fra mine ministerstole kunne der godt have været en bedre ledelse,« siger Mette Bock.

I dag er Mette Bock trådt ud af dansk politik efter et fejlslagent forsøg på at komme i Europa-Parlamentet ved valget dertil, der fandt sted 26. maj.

Liberal Alliance fik en decideret lussing ved folketingsvalget i juni, hvor partiet opnåede 2,3 procent af stemmerne. Efterfølgende trak partileder Anders Samuelsen sig. Senere har de forhenværende LA-profiler Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund meldt sig ud af partiet og stiftet partiet Fremad.

TV 2 har uden held forsøgt at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen til kritikken fra Mette Bock.