Tidligere minister går i rette med sine bekymrede kolleger: »Det er partiernes egen skyld«

Flere politikere har råbt op om en »syg« arbejdskultur på Christiansborg, hvor lovgivningsprocessen går alt for hurtig og derfor ofte munder ud i dårlige og halvfærdige beslutninger. Liberal Alliances Ole Birk Olesen mener dog, at politikerne bruger for meget tid på detaljer, og i øvrigt selv er medskyldige i en unødvendig stor arbejdsmængde.

Ole Birk Olesen mener, at mange kolleger i Folketinget kunne spare meget tid ved at have større tiltro til det neutrale embedsværks evne til at føre politiske ambitioner ud i livet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folketingspolitikere bruger for meget tid på at svælge i administrative detaljer, og partierne har alt for travlt med at fremsætte beslutningsforslag for at opnå mediernes opmærksomhed.

Det mener Liberal Alliances Ole Birk Olesen, der selv bestrider syv ordførerposter, har været sit partis repræsentant under forårets genåbningsforhandlinger og desuden stiller op til kommunalvalget i november.

Trods den sammenpressede kalender og mange komplicerede sager at sætte sig ind i, mener han dog ikke, at der stilles for høje krav til de 179 medlemmer af Folketinget.

Hovedpointen er, at man som politiker bør have større tillid til det neutrale embedsværk.

»Der er alt for mange ordførere, som tror, at de skal administrere som embedsmænd i stedet for at være politikere. Hvis man i en forhandling er enige om den politiske retning, må man have tillid til, at embedsværket er i stand til at strikke det administrative bedst muligt sammen,« siger Ole Birk Olesen, der som tidligere transportminister har indgående kendskab til embedsværkets arbejde:

»Flere ordførere bliver en gang imellem enormt detaljeorienterede på vegne af nogle særinteresser i stedet for at have tillid til, at embedsmændene kan administrere på den bedst mulige måde for hele samfundet.«

Ole Birk Olesen sammenligner det at være folketingspolitiker med at være direktør i en produktionsvirksomhed.

»Man behøver ikke at vide, hvordan maskinerne fungerer i detaljer. Det er nødvendigt at kunne uddelegere ansvaret for dette arbejde til nogle, man har tillid til. Sådan er det også i politik. Man må have blik for de overordnede linjer og overlade detaljerne til nogen, man har tillid til,« siger han.

LA-politikeren mener desuden, at stort set alle partier har alt for travlt med at fremsætte beslutningsforslag, hvor intentionen sjældent er at løse reelle problemer.

Han fremhæver, at mængden af fremstillede beslutningsforslag er eksploderet i løbet af den seneste valgperiode, og at arbejdet med disse derfor fylder uhensigtsmæssigt meget.

»Det er et klokkeklart problem, at der bliver lavet for meget ligegyldig lovgivning, men man kan ikke sige, at det er regeringens eller Folketingets skyld. Det er partiernes egen skyld, og de bør tage sig sammen,« siger Ole Birk Olesen:

»Mange politikere forsøger at gøre sig vigtige ved at påstå, at de har fundet en løsning på et problem ude i samfundet, men ofte løser deres forslag ikke noget, eller også skaber det kun større problemer.«

Kritisk under coronakrisen

Meldingen kommer, efter at flere politikere søndag i Berlingske fortalte åbent om et stressende og »næsten umenneskeligt« arbejdsmiljø på Christiansborg, der ikke alene medfører sygemeldinger blandt folkevalgte, men også påvirker kvaliteten af de politiske beslutninger.

Rasmus Jarlov fra Konservative har blandt fortalt, at folketingsmedlemmer stemmer om lovgivning, de grundlæggende ikke forstår.

»Hver uge vedtager vi lovgivning, som meget få eller ingen folketingsmedlemmer forstår til bunds. Selv ministrene, som fremsætter lovforslag, og som har embedsværket i ryggen, forstår ikke forslagene godt nok,« sagde han i et interview med Berlingske mandag.

Ole Birk Olesen deltog i forårets genåbningsforhandlinger, hvor han oplevede et behov for at være kritisk over for embedsværkets neutralitet. Sådan er det dog ikke i langt de fleste tilfælde, fortæller han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Også Ole Birk Olesen og Liberal Alliance oplever at stå i situationer, hvor de – grundet partiets størrelse – ikke har tid til at sætte sig helt ind i detaljerne op til en forhandling.

»Der er noget om snakken, at det kan være vanskeligt at følge med i det hele – især hvis man som os er et lille parti. En gang imellem er vi nødt til at læne os op ad ordførere fra andre partier, som har mere tid. Hvis vi for eksempel vurderer, at vi og Venstre deler synspunkt i en sag, kan vi godt fravælge at gå dybt ned i den,« siger Ole Birk Olesen:

»Som folketingsmedlem må man koncentrere sig om den politiske retning og intention og have tillid til, at embedsmændene kan føre det ud i livet.«

Det er kun regeringen, der har adgang til embedsmændene – skal man bare æde råt, hvad de fortæller ved forhandlinger?

»Under coronakrisen havde vi en klar fornemmelse af, at regeringen ville noget helt andet end os. Og vi havde en mistanke om, at de forskellige styrelser og departementer blev bedt om at levere bestemte analyser og konklusioner. Derfor måtte vi selvfølgelig udfordre det, som kom fra embedsværket,« siger Ole Birk Olesen:

»I de fleste forhandlingsforløb er der dog bred enighed. Og så er det ikke nødvendigt at sætte spørgsmålstegn ved embedsmændenes evne til at føre den politiske ambition ud i livet.«

Så folketingspolitikere skal koncentrere sig om de politiske mål i stedet for juridiske detaljer?

»Ja, det skal de i hvert fald i højere grad. Og det skal de især i sager, hvor der er bred enighed, og man har samme politiske ambition som regeringen.«

»Lovmøllen kører for meget og for hurtigt. Der er ikke ordentlig tid til refleksion og overvejelse. Der står mennesker derude, hvad enten det er borgere, der er afhængige af vores beslutninger, eller folk, der skal føre det ud i livet, og de kan ikke følge med,« sagde statsminister Mette Frederiksen under afslutningsdebatten i Folketinget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Opråbet fra flere politikere skriver sig ind i de seneste måneders debat om arbejdsforholdene på Slotsholmen.

Også statsminister Mette Frederiksen (S) har fra Folketingets talerstol ytret sig – blandt andet på baggrund af et spørgsmål fra Rasmus Jarlov.

Det skete under afslutningsdebatten i Folketingssalen, hvor Mette Frederiksen udtalte, at Folketinget i hendes optik lovgiver for meget.

Folketingets ledelse, Præsidiet, og partiernes gruppeformænd er blevet enige om, at der er behov for nye initiativer mod stress og dårlige arbejdsvilkår, og de har allerede afholdt de første af en række møder, hvor partierne er kommet med bud på forandringer.