Tidligere minister fortæller om sin tragedie: Jeg har mistet to døtre

»Mit livs store sorg«. Den tidligere minister og topsocialdemokrat Henrik Dam Kristensen fortæller for første gang, at han som purung far mistede to spædbørn, Henriette og Sabrina

Foto: michael drost-hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af Folketingets mest erfarne politikere og minister i både Poul Nyrup og Helle Thorning-Schmidts regeringer, Henrik Dam Kristensen, løfter nu sløret for en tragisk hemmelighed, han og hustruen har båret på i fyrre år. Det skriver BT.

Den nu 59-årige socialdemokrats døtre Henriette og Sabrina blev født med to års mellemrum. De blev kun henholdsvis 7 uger og 3 måneder gamle. De blev født med en arvelig sygdom, som både Henrik Dam Kristensen og hans kone er bærere af. De vidste det bare ikke. I dag er det 40 år siden, men det er først nu, han har modet og lysten til at indvie offentligheden i den sørgelige historie.

»Som politiker skal man være opmærksom på, at alt hvad man deler om sit privatliv, vil blive analyseret og tolket ind i ens gerninger som politiker. Sådan er Christiansborg. Jeg havde ikke lyst til at mine døtre skulle køres gennem den mølle. Og som politiker ville jeg ikke risikere at blive beskyldt for at få ’medlidenhedspoint’ på grund af en privat sorg,« siger Henrik Dam Kristensen, der i dag sidder i Folketingets Præsidie som 1. næstformand.

Han fylder 60 år til januar. Har været aktiv i Socialdemokratiet siden han var 16 år, hvor han også mødte sit livs udkårne, Bente. Han kom i Folketinget første gang i 1990 og blev minister første gang i 1994. Var i spil som mulig formand for Socialdemokratiet efter Nyrup, men sagde nej. Han har levet et liv i offentlighed det meste af sit voksne liv, og alligevel er det først nu, at offentligheden får indblik i hans store sorg.

Medierne fik nys om det allerede da han kom i Folketinget i 90’erne, men har respekteret, at han ikke ville fortælle om det. Men så kom forfatteren Bo Østlund og spurgte, om han ikke ville medvirke i en samtalebog med modne mænd, der reflekterer over ’alt det, som mænd normalt ikke taler om, fx døden’. Og lige der føltes det rigtigt at fortælle om det. Bogen er netop udkommet og derfor har han også sagt ja til at give sit første interview om det til BT.