Tidligere minister fik kvalme ved tanken om trappeindgangen til Christiansborg: »Jeg var rystet og chokeret«

Tidligere ældreminister for Liberal Alliance Thyra Frank siger, at hun blev udstillet og udskældt så meget under sin ministerperiode, at hun fik det fysisk dårligt, når hun tog på arbejde.

Tidligere ældreminister Thyra Frank beskylder social- og ældreminister Astid Krag for at have ført personlig hetz mod hende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når den tidligere Liberal Alliance-politiker og ældreminister Thyra Frank tænker tilbage på den store trappe, der fører ind til Christiansborg, er det forbundet med voldsom kvalme.

For bag indgangen til den politiske højborg ventede frygten for journalisters spørgsmål og faren for at blive udstillet af politiske modstandere. Det fortæller Thyra Frank i et stort interview om sin ministerperiode til TV 2.

»Jeg var i en personlig krise – ingen tvivl om det. Jeg havde aldrig før haft et job, hvor jeg ikke kunne børste tænder på grund af kvalme. Jeg var rystet og chokeret. Og familien ville have, at jeg stoppede,« siger Thyra Frank i interviewet.

Thyra Frank oplevede kort tid efter udnævnelsen som minister i den daværende Lars Løkke Rasmussen-regering i 2016, hvordan det var at overgå fra anerkendt plejehjemsforstander få år forinden til pludselig at blive udskældt og trukket gennem mediemøllen.

I løbet af den første halvanden måned på ministerposten blev Thyra Frank indkaldt til tre samråd, mens hun skulle svare på tre udvalgsspørgsmål og 12 paragraf 20-spørgsmål i Folketinget. Samtidig beskriver TV 2 den tidligere ældreministers oplevelse af, at modstanderne hos Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet benyttede enhver lejlighed til at udstille hende.

Thyra Frank fremhæver, at det i særdeleshed var den nuværende social- og ældreminister, Astrid Krag (S), som langede ud efter hende. Thyra Frank anser snarere kritikken som en del af at føre sig selv frem i det politiske spil fremfor at blive klogere.

»Det handlede om at vise sig selv. Det virkede næsten, som om de mere talte til fjernsynet end til mig. Det blev jeg godt nok overrasket over. Og jeg behøver ikke skjule, at det især var Astrid Krag,« lyder det fra Thyra Frank.

Man må tage ansvar fra dag ét

Berlingske foretog tilbage i 2017 en opgørelse over Astrid Krags kritiske opslag på Facebook. I alt skrev hun 16 opslag på halvanden måned, som var direkte rettet mod Thyra Frank. Dette fik blandt andre Anders Samuelsen, daværende partileder for Liberal Alliance, til at beskylde Astrid Krag for at føre hetz mod hans minister.

»Astrid Krags personhetz mod Thyra Frank har på bare fire arbejdsuger kostet ufattelige mængder af skattekroner plus ufattelige mængder tid brugt på ting, der ikke har forbedret forholdene for en eneste ældre,« skrev Anders Samuelsen i 2017.

Dengang afviste Astrid Krag, at hun skulle have et horn i siden på Thyra Frank, og at hun ikke var specielt optaget af ministeren som person, men at hun var optaget af forholdene for landets ældre.

»Når man er minister, er man regeringsrepræsentant fra dag ét og skal stå på mål for et regeringsgrundlag og en økonomisk politik,« sagde Astrid Krag dengang til Berlingske.

Berlingske arbejder på en kommentar fra social- og ældreminister Astrid Krag.

Thyra Frank siger til TV 2, at hun er glad for, at hun dengang stillede op som minister – men hun ville ikke gøre det igen. Hun stoppede som ældreminister 27. juni 2019, da den nuværende S-regering tog over.