Tidligere klimaminister ryster på hovedet over skrottede mål

Det er uambitiøst, at regeringen dropper målet om et farvel til kul og naturgas i henholdsvis 2030 og 2035, lyder det fra tidligere energi- og klimaminister Rasmus Helveg Petersen.

ARKIVFOTO. Danmark skal være fri for fossilt brændsel i 2050. Derfor skal der opstilles en kæmpevindmølle på havet hver uge, mener klima- og energiministeren. V siger nej. (se Ritzau historie 310936) Klima- Energi- og Bygningsminister Rasmus Helveg Petersen besøgte mandag Alsion i Sønderborg hvor han skulle informeres om Testcenter Green PET, som skal teste nye energieffektive løsninger fra 2016. Energisyrelsen har bevilget 17, 5 mill kr i det over 80 mill. dyre projekt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den hedengangne SR-regerings planer om at droppe kul og naturgas i henholdsvis 2030 og 2035 får nu dødsstødet af energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

Ifølge Børsen er det hensynet til danske virksomheders konkurrenceevne, der får ministeren til at slække på ambitionerne, der fungerede som delmål i den forhenværende regerings klimapolitik.

Men ved at droppe udfasningen af de to fossile brændsler gambler regeringen med ambitionen om at blive fri af fossil energi i 2050, lyder kritikken fra tidligere energi- og klimaminister Rasmus Helveg Petersen (R).

»Det er mærkeligt at sige, at man har et mål i 2050, men ikke vil sætte mål undervejs for, hvordan man kommer derhen. Regeringen lukker øjnene og vender ryggen til på én gang,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Ifølge den nuværende energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt, er det af hensyn til erhvervslivet, at målet nu skrottes. Ministeren påpeger samtidigt, at ambitionen er, at Danmark skal være uafhængigt af fossile brændsler som kul, olie og gas i 2050.

»Det kan ikke nytte noget, at vi fører så dyr en energipolitik i Danmark, at det koster på konkurrenceevne og udfordrer statskassen uforholdsmæssigt meget. Vi kommer ikke til at redde verdens klima af den årsag. Så det her handler om at gøre energipolitikken billigere,« siger Lars Christian Lilleholt til Børsen.

Men Rasmus Helveg Petersen tvivler på, at det vil komme erhvervslivet til gode med lavere klimaambitioner.

»Dansk erhvervsliv har haft glæde af, at vi har været et forgangsland. Vi har en kæmpe grøn industri, fordi vi har været de mest ambitiøse. Det er det, man siger farvel til med den her tilgang fra Venstres side,« siger han.

Rasmus Helveg Petersen er lige nu klimaordfører for de Radikale, mens han vikarierer for Zenia Stampe (R), der er på barsel frem til årsskiftet.