Tidligere folketingsmedlem står frem: Jeg overvejede selvmord

Tidligere folketingsmedlem Christian H. Hansen havde planlagt at tage sit eget liv, da han blev ramt af den frygtede Hortons Hovedpine. I dag hjælper han andre, der rammes af sygdommen.

Christian H. Hansen vender nu tilbage til Folketinget som løsgænger og stemmer tirsdag imod et forslag fra sit gamle parti, Dansk Folkeparti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Du kender sikkert det at vågne op en lørdag morgen med et ordentligt hoved på. Eller hovedpinen, der rammer dig på en stresset arbejdsdag.

For langt de fleste af os er hovedpine noget, der går over. Men for 150.000 danskere er hovedpinen kronisk og for andre kan den være invaliderende, ja ligefrem selvmordsfremkaldende.

Det gælder blandt andre tidligere folketingsmedlem Christian H. Hansen fra Fuglebjerg. Engang var han dyrevelfærdsordfører for Dansk Folkeparti. I dag er han landsformand for foreningen Hortons Hovedpine. Hortons hovedpine, også kaldet klyngehovedpine, er anfald af kraftig smerte i eller omkring et øje. Anfaldene varer i op til to timer og føles, som om øjet bliver presset ud, eller som om der bliver stukket en kniv ind i øjet.

- Da jeg fik Hortons i 2008 havde jeg 10 til 12 anfald i døgnet og havde også planlagt at tage mit eget liv. Jeg havde skrevet afskedsbrev til børnene og blev kun reddet, da jeg blev ringet op af en journalist, der fik mig til at svare rigtigt på et spørgsmål. Så standsede jeg op, fik hjælp og kom videre med mit liv, fortæller Christian H. Hansen, der i november 2008 blev langtidssygemeldt fra sit arbejde i Folketinget på grund af kraftig hovedpine.

Man regner med, at ca. én ud af 1.000 danskere får sygdommen. Den kan begynde i alle aldre, men hyppigst i 20-40-års-alderen. Mænd rammes fem gange hyppigere end kvinder.

- I dag hjælper jeg folk med at komme videre i livet og ud på arbejdspladserne, for selv om man er ramt af en kronisk sygdom så kan man måske godt fungere på en arbejdsplads. Det er et spørgsmål om information og fleksibilitet, siger Christian H. Hansen, der opfordrer regionerne til langt hurtigere udregning af patienter med kronisk hovedpine.

- Det her samfundsproblem koster samfundet over to milliarder om året, bare i sygedagpenge. Derfor burde patienterne få stillet diagnoserne langt hurtigere end det er tilfældet i dag. Det ville samfundet spare mange penge på, siger Christian H. Hansen.

Sygdommen "Hortons hovedpine" er opkaldt efter den amerikanske neurolog Bayard Taylor Horton (1895 - 1980), der i mere end 50 år forskede i hovedpinen. Han fulgte ca. 1.200 hortonpatienter på Mayo klinikken i Minnesota, USA.

Hortons hovedpine, også kaldet klyngehovedpine, er anfald af kraftig smerte i eller omkring et øje. Anfaldene varer ½-2 timer og føles, som om øjet bliver presset ud, eller som om der bliver stukket en kniv ind i øjet. Øjet bliver rødt og løber i vand, næsen stopper til og/eller løber på samme side som smerten.

Der er oftest 1-2 anfald per døgn. Anfaldene kommer på samme tidspunkt på døgnet; og hos mange er der typisk et anfald, der vækker dem få timer efter, at de er faldet i søvn.

Man regner med, at ca. 1 ud af 1.000 danskere får sygdommen. Den kan begynde i alle aldre, men hyppigst i 20-40-års-alderen. Mænd rammes fem gange hyppigere end kvinder.