Tidligere folketingsmedlem: »Charlie Hebdo var selv ude om det«

Foto: REMY GABALDA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»I virkeligheden skulle de folk, der lavede arrangementet med Lars Vilks, straffes for uagtsomt manddrab, for havde de ikke gjort det, var der ikke sket noget. Og hvorfor indbyde en mand, der har tegnet Muhammed som hund? Det er plat og skal ikke belønnes.«

Så kontant er udmeldingen fra Sven Skovmand, der både kan kalde sig journalist, forfatter og tidligere medlem af Folketinget for Det Radikale Venstre.

Ordene faldt i forbindelse med en rundspørge omkring selvcensur, som Ugebrevet A4 har foretaget blandt en lang række danske kunstnere og forfattere, i forbindelse med 10-året for Jyllands Postens offentligørelse af Muhammedtegningerne, samt terrorangrebene mod Charlie Hebdo i Paris og Krudttønden på Østerbro i København.

Men ifølge 79-årige Sven Skovmand, der sad i Folketinget i perioden 1968-72, er disse eksempler ikke et udtryk for at ytringsfriheden er under det mindste pres.

»Muhammed-tegningerne havde baggrund i, at forfatteren Kåre Bluitgen påstod, at han ikke kunne få nogen til at tegne Muhammed til en bog, han havde skrevet. Jeg mener, det var led i en markedsføring af bogen, at problemet ikke var reelt. På det tidspunkt kunne man sandsynligvis få hvem som helst til at tegne Muhammed,« fortæller Sven Skovmand til Ugebrevet A4.

Det tidligere folketingsmedlem mener ikke, at der er begrænsninger for, hvad man kan skrive, men at folk bør holde sig fra at krænke religiøse mindretal.

Derfor ser han også med knap så sympatiske øjne på det franske satiremagasin Charlie Hebdo, der tidligere i år blev udsat for et terrorangreb, hvor to maskerede gerningsmænd skød og dræbte 12 af bladets medarbejdere.

»Charlie Hebdo var selv ude om det. Hvorfor skulle de genere muslimer, som ikke har det for godt i Frankrig?« siger Sven Skovmand ifølge Ugebrevet A4.

Foruden sin tid som medlem af Folketinget har Sven Skovmand også siddet i Europa-Parlamentet, hvor han repræsenterede Folkebevægelsen mod EF.

Her sad han i perioden 1979-84. Derudover er han forfatter til en lang række bøger, primært til undervisningsbrug.