Tidligere DF-afhopper ønsker Rikke Karlsson tillykke med exit

Forhenværende EU-parlamentariker Anna Rosbach, der brød med DF i 2011, lykønsker Rikke Karlsson med sin beslutning om at gøre det samme. Morten Messerschmidt kædes sammen med begge afhop.

Rikke Karlsson. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Historien gentager sig for Dansk Folkeparti.

Europaparlamentsmedlem Rikke Karlsson har tirsdag forladt Dansk Folkeparti i protest gruppeformand Morten Messerschmidt (DF).

For fire et halvt år siden, 8. marts 2011, udspillede et lignende scenarie sig, da daværende europaparlamentariker Anna Rosbach brød med Dansk Folkeparti. Senere kom det frem, at Morten Messerschmidt også her havde indflydelse på partifællens exit.

I 2011 kaldte Messerschmidt Anna Rosbach »en lille forskruet pige«. Og han tager nogenlunde samme ordvalg i brug, når han nu beskriver Rikke Karlsson som »en lidt forvirret pige, der kommer fra Rebild til Bruxelles«.

I dag vil Anna Rosbach ikke udtale sig om samarbejdet med Morten Messerschmidt, eller hvad det præcis var, der fik hende til at gøre op med Dansk Folkeparti.

Hun er dog klar med en lykønskning til Rikke Karlsson:

»Hatten af for hende. Rikke er en retskaffen og gæv pige med ben i næsen, og jeg synes, det er godt gået. Nu skal hun fatte mod,« siger Anna Rosbach til Berlingske Nyhedsbureau.

Tilbage i 2011 lød det, at Anna Rosbachs exit skyldtes »private årsager«. Men i 2014 langede hun ud efter Morten Messerschmidt i et interview med Berlingske og fortalte, at han blandt andet var skyld i hendes afgang.

Men da Berlingske Nyhedsbureau spørger Anna Rosbach til Morten Messerschmidt i dag, lyder den korte kommentar:

»Morten er Morten.«

Hun fortæller dog, at hun havde en med egne ord »langt bedre« tid i Europa-Parlamentet, efter hun blev løsgænger. Hun meldte sig ud af gruppen Europæisk Frihed og Demokrati (EFD), som Dansk Folkeparti ved medlem af på daværende tidspunkt, og blev i stedet en del af den lidt mere moderate gruppe Europæiske Konservative og Reformister (ECR). Dansk Folkeparti er siden blevet medlem af ECR-gruppen.

»Jeg fik et langt bedre liv, efter jeg var gået. Jeg kom ind i en gruppe, som virkelig gav mig alle de opgaver, jeg overhovedet gad tygge mig igennem. Jeg kom ind i en gruppe, som kunne bruge mit arbejde,« siger Anna Rosbach.

Morten Messerschmidt har skrevet til Rikke Karlsson på Facebook og opfordret hende til at opgive sit mandat. Han skriver blandt andet, at Rikke Karlsson selv opfordrede Anna Rosbach til at gøre det samme tilbage i 2011.

Men det afviser Rosbach blankt:

»Nej, det gjorde hun godt nok ikke,« siger hun og understreger samtidig, at ingen fra Dansk Folkeparti opfordrede hende til at forlade Europa-Parlamentet.

Anna Rosbach vil heller ikke opfordre Rikke Karlsson til at overdrage sit mandat til en suppleant:

»Det vil jeg faktisk ikke blande mig i. Jeg vil slet ikke opfordre hende til hverken det ene eller det andet. Det er hendes valg. Det er hendes mandat. Og det er hende, der sidder og arbejder.«