Tidligere departementchef: Embedsmænds anonyme kritik af Eva Kjer er »meget usædvanlig«

Det kommer bag på tidligere departementchef Jørgen Rosted, at flere embedsmænd kritiserer miljøministeren og landbrugspakkens tilblivelse.

Tidligere departementchef i Erhvervsministeriet Jørgen Rosted synes, det er »usædvanligt mange« embedsfolk, der nu retter kritik mod Eva Kjer Hansen og hele tilblivelsen af landbrugspakken. Eva Kjer Hansen (V) var i dag hovedperson på Christiansborg i både en høring med miljøforskere og i et samråd med Miljø- og Fødevareudvalget. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Et alvorligt problem.«

»Meget usædvanligt.«

Sådan lyder reaktionen fra tidligere departementchef Jørgen Rosted, efter Berlingske tirsdag har bragt udtalelser fra flere anonyme embedsfolk, der kritiserer Eva Kjer Hansen (V) og Miljø- og Fødevareministeriet for udarbejdelsen af landbrugspakken.

Kilderne tegner et billede af et forløb, der skulle »gå så stærkt«, og flere embedsmænd i ministeriet kritiserer processen bag landbrugspakken.

De embedsfolk, Berlingske har talt med, har arbejdet tæt på tilblivelsen af landbrugspakken. Nogle af de anonyme udmeldinger inde fra embedsværket klandrer i høj grad landbrugspakken for at være udarbejdet på et usædvanligt grundlag:

»Det var fra start en bunden opgave at få virkeligheden til at passe til det politiske projekt,« siger en embedsmand tæt på forløbet om landbrugspakken.

»Usædvanligt mange«

Jørgen Rosted har en fortid som departementchef i Erhvervsministeriet i perioden 1993-2001.

Han kender ikke til tidligere sager, hvor så mange embedsmænd er gået ud og har kritiseret ministeren og deres eget ministerium.

»Det er meget usædvanligt, at flere embedsmænd anonymt går ud og siger, at de synes, der er foregået noget forkert,« siger han og uddyber:

»Det er et alvorligt problem, at flere anonymt siger, at forløbet ikke er foregået tilfredsstillende. Man har fået et politisk diktat og så har det ellers været målet at få fakta til at passe til det politiske projekt. Sådan et system kan man ikke bevare,« siger den tidligere departementchef.

Berlingske har talt med omtrent 15 embedsmænd om, hvordan de har oplevet processen. Det er ikke alle, der har udtalt sig kritisk. De er alle anonyme, da de frygter at miste deres job.

»Miljøets vogtere« og fødevarefolket

Jørgen Rosted fornemmer, at det er medarbejdere længere ude i rækkerne, der har rettet kritikken af processen omkring landbrugspakken.

»Der må være nogle ledende medarbejdere tæt på ministeren med departementchefens viden, der siger: 'vi gør sådan og sådan'. Længere ude i systemet sidder der så nogen, der synes, at det kan man ikke,« siger han.

Da Lars Løkke Rasmussen tiltrådte som statsminister, blev det daværende Miljøministeriet og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri lagt sammen.

Og det er ifølge Jørgen Rosted noget, der har påvirket arbejdsgangen i det nuværende ministerium, da miljø-embedsmænd og fødevare-embedsmænd ikke har den samme tilgang til jobbet.

»Hos folk fra Miljøministeriet er der lidt en kultur, hvor man er lidt hellig, fordi man er miljøets vogtere. Hvorimod folk fra fødevaredelen ikke er der, fordi man elsker fødevarer.«

Her får man et job, og hvis man så har nogle gode kollegaer og kan gøre karriere, så bliver man der, ellers så søger man noget andet,« siger den tidligere departementchef og påpeger:

»De, der er tættest på ministeren, er næppe gået ud anonymt. For de synes vel, at det er i orden. Man må forvente, at det er de gamle folk fra Fødevareministeriet, der har kørt det her. Og dem, der beklager sig, er formentlig nogen fra Miljøministeriet,« siger Jørgen Rosted.

»Vi blev presset så meget«

I sagen om landbrugspakken, hvor embedsfolk er begyndt at kritisere Eva Kjer Hansen og Miljø- og Fødevareministeriet, lyder det fra nogle af de anonyme kilder, at det er et spørgsmål om at se bort fra fakta for at gøre ministeren glad:

»Der var en udbredt bekymring om, at vi ikke kunne stå på mål for fagligheden, fordi vi blev presset så meget til at levere noget politisk. Der var en følelse af, at det kun handlede om at please ministeren,« siger en anonym kilde til Berlingske.

Jørgen Rosted tror, at der vil blive sat en intern undersøgelse i gang for at finde frem til de åbenmundede embedsmænd, men han tror ikke på, at det får nogle konsekvenser for embedsmændene, hvis de skulle finde frem til dem.