Tidlig skolestart splitter blå blok

Mens Venstre og Dansk Folkeparti er åbne over for idéen om et års tidligere skolestart, er de Konservative stærkt imod.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard

Spørgsmålet om, hvorvidt det er en god idé at sende danske børn i skole som fire-femårige, splitter den borgerlige lejr. Venstre og Dansk Folkeparti vil gerne diskutere en tidligere skolestart, hvis det kan forbedre testresultaterne hos eleverne, mens de Konservative er skeptiske.

»Vi tror ganske enkelt ikke på, at det vil kunne løfte det faglige niveau i folkeskolen, hvis børn starter i folkeskolen som fireårige. Børn er ganske enkelt ikke indlæringsparate i så ung en alder,« siger den konservative undervisningsordfører, Lene Espersen (K).

Hun mener, at det vil være at gøre børnene en bjørnetjeneste, hvis de sendes i skole så tidligt, da der – selv om der er flest eksempler på det modsatte – er mange børn, som ikke engang er klar til at komme i skole, når de er fem år gamle.

Udmeldingerne fra oppositionspartierne kommer på baggrund af en analyse fra Kraka, der ifølge Politiken konkluderer, at danske børn ville blive blandt verdens bedste i læsning og matematik, hvis de begyndte et år tidligere i skole. I stort set alle de OECD-lande, der klarer sig bedre i PISA-testene end Danmark, begynder eleverne tidligere i skole end de danske.

»Jeg køber fuldt ud præmissen om, at vores børn skal gøres tidligere klar til at gå i skole, men det fokus bør efter min opfattelse ligge i det sidste år i børnehaven. Her behøver børnene ikke at sidde stille og lytte på samme måde som i folkeskolen, og i børnehaven kan man gøre dem skoleklar ved eksempelvis at lære dem alfabetet,« mener Lene Espersen.

Ifølge undervisningsordføreren er det ikke den senere skolestart, der er skyld i de middelmådige danske PISA-resultater.

»Problemet er, at vi har haft for få timer i dansk og matematik, at vi er kommet for sent i gang med fremmedsprog, og at vi har været for dårlige til at dyrke de dygtigste elever i folkeskolen. Når det bliver lavet om med folkeskolereformen, vil det forhåbentlig for alvor slå igennem i PISA-undersøgelsen,« siger Lene Espersen.

I tirsdagens udgave af Politiken erklærer Venstres undervisningsordfører, Peter Juel Jensen (V), sig »meget, meget åben« over for at kigge nærmere på idéen om tidligere skolestart. Dansk Folkepartis ordfører på området, Alex Ahrendtsen (DF) er også positiv og er desuden fremme med et forslag om at rykke børnehaveklassen et år ned og gøre den toårig.

DEBAT | Hvad mener du om tidligere skolestart for børn? Bland dig i debatten her på Berlingskes Facebook-side.