Thyra Frank kritiseres for dårlig start: »Det bliver op ad bakke«

Danmarks nye ældreminister, Thyra Frank, kritiseres for ikke at tage ansvar og handle på oplysninger om kritisable forhold på flere plejehjem. Men selvom flere er skuffede over den nye minister, er hun ikke kørt i grøften, siger politisk kommentator, Thomas Larsen.

Trekløverregeringens første session i Folketinget d. 1 december 2016. Ældreminister Thyra Frank. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For præcist en uge siden blev Liberal Alliances tidligere folketingsmedlem, Thyra Frank, udnævnt som ældreminister. Status efter de første syv dage er, at hun har fået en dårlig start, men det er alt for tidligt at dømme hende ude, lyder analysen fra Berlingskes kommentator, Thomas Larsen.

Thyra Frank har både mødt kritik for ikke at møde op til et samråd om medicin til demente tirsdag, og i weekenden steg koret af kritiske stemmer for alvor, da hun afviste at have et ansvar i forhold til de kummerlige forhold for ældre på flere plejehjem, som TV 2 den seneste uge har afsløret.

»Så må de kommuner, hvor det ikke fungerer, simpelthen ud og finde ud af, hvordan de kan gøre det her bedre,« lød det fra Thyra Frank til TV 2.

Det har fået flere til at spørge: Hvad skal vi så med en ældreminister, hvis de ældre udelukkende er kommunernes ansvar?

Gem dommedagsprofetierne

Thomas Larsen mener imidlertid, at Thyra Frank kun lige er kommet i gang. Hun skal have tid til at sætte sig ind i sit stof, tid til at organisere sig og tid til at finde sine mærkesager.

»Det er klart, at hun har fået en dårlig start, og at mange allerede nu er skuffede over den attitude, hun har over for sit nye ministerium. Men omvendt skal man heller ikke finde dommedagsprofetierne frem og sige, hun er kørt i grøften. Hun er kun lige kommet i gang,« siger han.

Selvom hun kun lige er kommet i gang pointerer Thomas Larsen, at det har været et kæmpe sats fra Liberal Alliances side at hente Thyra Frank ind som minister, og potentialet for succes ikke overvældende.

»Når man har fulgt Thyra Franks karriere, så må man sige, det bliver op ad bakke. Fordi lige så stærk og kontant hun stod som leder af plejehjemme Lotte, ligeså usynlig og fraværende har hun været som politiker for Liberal Alliance,« siger han og tilføjer, at hun »havde meget svært ved at forstå det politiske arbejde på Christiansborg«.

Ét ministerium, to ministre

Thyra Frank sidder sammen med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i Sundheds- og Ældreministeriet. De er altså to ministre i ét ministerium, som indtil videre har et uændret embedsværk, oplyser ministeriet til Berlingske.

Jørgen Grønnegård Christiansen, professor emeritus ved Statskundskab på Aarhus Universitet, kalder det en »spændende« konstruktion. Han pointerer, at der med den nye regering også sidder to ministre i Finansministeriet og i Udenrigsministeriet.

»Man kan spørge sig selv her, om det bare er en smart politisk løsning på, at man skulle have aritmetikken til at gå op i forbindelse med udvidelsen af regeringen fra et parti til tre partier,« siger han.

Flere ministre i et ministerium er dog ikke noget særsyn i Danmark, hvor det i mange år har været konstruktionen i særligt Udenrigsministeriet. Også andre lande såsom Sverige og Frankrig bruger denne konstruktion, som kan aflaste den politiske ledelse. Men lige det med en ældreminister er dog interessant, mener Jørgen Grønnegård Christiansen.

»Fordi kommunerne tager sig af alt det, der har med ældre at gøre. Så der er ikke så forfærdelig meget på det centrale niveau. Thyra Frank er svagt stillet her, og når hun går ind og siger, at vi har et system, hvor de her opgaver ligger ude i kommunerne, så kommer alle spørgsmålene,« siger han.

Er Thyra Frank en kransekagefigur?

»Det vil jeg tro, sådan som strukturen er,« siger Jørgen Grønnegård Christiansen.

»Det er min anden uge som ældreminister«

Thomas Larsen fremhæver, at Thyra Frank har været en meget populær gæst i alle landets forsamlingshuse, og hun var med til at bygge Liberal Alliance op.

»Men på Christiansborg var hun stort set fraværende og usynlig. Så det er en satsning. Det har fra starten været et stort eksperiement,« siger han.

Da TV 2 ved middagstid mandag møder Thyra Frank på Christiansborgs gange, slår ældreministeren fast, at hun skam har ambitioner for de ældre, men at hun lige skal starte op.

»Det er min anden uge som ældreminister. Jeg har det helt godt med at vide, at jeg brænder for det her område, og jeg skal gøre alt for, at de mennesker, jeg ved arbejder derude, ikke skal pålægges flere dokumentationskrav og regler. Vi skal væk med bureaukratiet,« siger hun til TV 2.

Onsdag mødes Ældreministeren med Kommunernes Landsforening og Ældre Sagen for at drøfte de kritisable forhold i ældreplejen.