Thulesen skitserer blåt kompromis: Lukkede grænser og hjemsendte flygtninge

DF-formand åbner for diskussion om lavere skat, hvis han kan få en »grundlæggende strategiændring« i dansk udlændingepolitik, der bringer flygtninge- og migrantregningen ned. LA og K er klar, V er afventende.

»Jeg har ikke ideologisk set noget imod, at folk betaler mindre i skat. Jeg går ikke til kamp imod, at folk må beholde lidt mere af det, de tjener. Sådan har jeg det ikke. For mig er det et praktisk spørgsmål. Jeg reagerer på, at de offentlige udgifter til flygtninge og migranter er steget markant, og at det ser ud til at fortsætte,« siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl, som samtidig erklærer sig åben overfor at se på skattelettelser, hvis udgifterne til flygtninge og migranter begrænses. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis de blå partier kan blive enige om »afgørende beslutninger«, der bringer udgifterne på flygtninge- og migrantområdet ned, er banen åben for at diskutere mulighederne for lavere skat. Alternativt bliver der ingen skattereform.

Nogenlunde sådan skitserer DF-formand Kristian Thulesen Dahl situationen i dansk politik overfor Berlingske.

Onsdag konkluderede DF-formanden i et interview med DR, at han på det foreliggende, økonomiske grundlag ikke kan se, at der er råd til at sænke skatten. En melding, der kom på ryggen af nye tal fra Finansministeriet, som viser stærkt stigende udgifter til flygtninge og migranter frem mod år 2020.

Overfor Berlingske opridser Thulesen Dahl dog en vej, der kan løsne skatteknuderne i blå blok. Nemlig at partierne kan samles om markante stramninger af udlændingepolitikken, som får udgifterne til at falde igen.

Konkret foreslår Thulesen, at det sker med en politisk totrinsraket:

For det første skal der laves en straksbehandling af asylansøgere ved den danske grænse, som afskærer folk fra at søge asyl her i landet, hvis de forinden er rejst igennem et andet, sikkert land såsom Tyskland.

For det andet skal regeringen lave en strategi, der sikrer, at de flygtninge og migranter, der allerede er kommet til landet, hurtigst muligt bliver sendt hjem igen.

»Jeg har ikke ideologisk set noget imod, at folk betaler mindre i skat. Jeg går ikke til kamp imod, at folk må beholde lidt mere af det, de tjener. Sådan har jeg det ikke. For mig er det et praktisk spørgsmål. Jeg reagerer på, at de offentlige udgifter til flygtninge og migranter er steget markant, og at det ser ud til at fortsætte. Det er det, der får mig til at sige, at som økonomien er forelagt nu, så er der ikke noget, der tyder på, at der i den her valgperiode vil være plads til skattelettelser,« siger DF-formanden og fortsætter:

»Så er det også klart, at når jeg reagerer på stigende udgifter på det her område, så vil jeg også reagere positivt – set med de andre partiers øjne – hvis udgifterne falder igen.«

DF-formanden tilføjer:

»Når vi forsøger at dæmpe forventninger til en skattelettelsespakke, skyldes det, at vi ikke kan se, at der er penge til det. Hvis man så får udgifterne bragt under kontrol, så er situationen selvfølgelig en anden. Er det så realistisk?« spørger Thulesen – og leverer selv svaret:

»Det, mener jeg, bestemt det er. Men det kræver, at vi tager nogle helt nye redskaber i brug. Og der er ikke noget i sol og måne, der tyder på, at særligt Venstre er på vej i vores retning. Tværtimod.«

Vil have strategi for hurtig hjemsendelse

Selv om Venstre-regeringen siden sin tiltræden har vedtaget en stribe stramninger af asyl- og flygtningepolitikken, slog antallet af asylansøgere alle rekorder i 2015.

Samtidig er det faldet Thulesen Dahl for brystet, at man med trepartsaftalen har sat massivt fokus på integrationen af de mange flygtninge, fordi den politik ifølge DF-formanden tager sigte på, at de skal blive i Danmark »nærmest hele livet«.

Derfor siger Thulesen, at han vil have en »grundlæggende strategiændring« i den danske politik på området.

»Jeg mener, at man skal lægge en plan, der sikrer, at man sender folk tilbage til de områder, de kommer fra, så snart muligheden byder sig. Det vil jeg have en strategi for. For det vil også betyde, at de, der er kommet til Danmark, får det billede for dem selv, at deres fremtid ikke er her, men at de skal tilbage og hjælpe med at genopbygge deres land,« siger Thulesen Dahl og tilføjer:

»Hvis jeg kan få fremprovokeret sådan en grundlæggende strategiændring i den måde, vi håndterer tingene på herhjemme, så er det klart, at det er et fremskridt – også i forhold til at skabe et råderum til de ting, de andre partier gerne vil«.

Altså til skattelettelser?

»Det er jo det, vi ved, at de andre gerne vil.«

Og det vil du være venligt stemt over for?

»Det er klart, at hvis udgifter, der er stigende gør, at jeg må aflyse tankerne om, at der er plads til skattelettelser, efterfølgende viser sig at være faldende igen, fordi man træffer nogle afgørende beslutninger, så er situationen ny og en anden,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Formanden for de Konservative, Søren Pape Poulsen, tager positivt imod Thulesen Dahls skitsering af et blåt kompromis.

»Det er naturligt, at vi alle har noget, der er vigtigt for os hver især. Her er der noget, der betyder meget for Dansk Folkeparti, og umiddelbart er hovedtankerne i det, Kristian Thulesen Dahl siger, ikke fremmede for os,« siger Pape.

Også Liberal Alliances politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll, erklærer sig enig med Thulesen: »Står det til os, så skal vi lave et humant asylstop, som gør, at man ikke kan søge asyl i selve Danmark. Så jeg ser det her som et udtryk for, at de blå partier finder hinanden. Det er helt oplagt,« siger han.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, vil dog ikke forholde sig indgående til tankerne fra DF-formanden. Ellemann-Jensen henviser til, at de drøftelser skal tages efter sommerferien, når regeringen fremlægger sin økonomiske 2025-plan:

»Hensigten med den er jo at tilvejebringe et økonomisk råderum, der giver mulighederne for at have den her helt nødvendige drøftelse om skattelettelser, og hvor vi samtidig sikrer, at der er penge til velfærden.«