Thulesen på vej til skæbnemøde: »Jeg kommer med fred«

På vej ind til det såkaldte fredsmøde mellem de blå partier ankom lederne for både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance med en opfordring til at finde en politisk løsning frem for en personløsning på den parlamentariske krise.

Foto: Asger Ladefoged. »Jeg synes, vi skulle koncentrere os om det politiske frem for den her personjagt, som det har udviklet sig til på Eva Kjer Hansen,« sagde Kristian Thulesen Dahl på vej til forhandlinger i Statsministeriet.
Læs mere
Fold sammen

Med et erklæret åbent sind og konstruktive tanker ankom Dansk Folkepartis formand Kristian Thulsen Dahl og Liberal Alliances leder Anders Samuelsen til det såkaldte fredsmøde i Statsministeriet mellem de fire blå partier klokken 16. Men de ankom samtidig med den erkendelse, at det meste afhænger af de Konservative og statsminister Lars Løkke Rasmussen.

»Jeg kommer med fred i sindet og et håb om, at vi kan finde en løsning. Men det handler mest om, hvad de Konservative vælger at gøre i den her situation. Jeg kommer med en opfordring til at stoppe diskussionen om en ministers fremtid og diskuterer politik i stedet for. Jeg synes faktisk, det er en klar overreaktion i forhold til Eva Kjer Hansen, og jeg synes vi skal have tingene tilbage på det politiske spor,« sagde Kristian Thulesen Dahl på vej ind til mødet:

»Enten finder vi en løsning, eller også bliver der folketingsvalg. Sådan er mulighederne vist, som jeg har forstået,« lød det.

Mødet i Statsministeriet er den foreløbige kulmination på stridighederne mellem regeringen og støttepartiet om regeringens landbrugspakke, der har fået de Konservative til at udtale mistillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

DF-formanden ser gerne, at de Konservative bliver tildelt noget på det grønne område i den omstridte landsbrugspakke, men at partiet derpå glemmer at få fyret en minister.

»Jeg synes, vi skulle koncentrere os om det politiske frem for den her personjagt, som det har udviklet sig til på Eva Kjer Hansen,« sagde Kristian Thulesen Dahl.

Liberal Alliances Anders Samuelsen mener, at de Konservative har kørt sagen helt af sporet.

»Billedligt talt kan de Konservative ikke lide hårfarven på ministeren, og derfor skal vi have en ny minister, selv om hun har leveret alt det, de Konservative har efterspurgt. Det er meget mærkeligt,« sagde LA-formanden på vej ind til mødet i Statsministeriet.

Anders Samuelsen ser stadig en mulig vej frem for samarbejdet mellem Venstre-regeringen, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og de Konservative.

»Det vil vi meget gerne hjælpe konstruktivt med. Jeg synes, at det er vigtigt at denne regering overlever og kommer derhen, hvor vi kan tage fat i de grundlæggende struktur- og skattereformer, der skal til,« sagde han.

Hvad skal der til?

»De Konservative skal bevæge sig. Det nytter ikke noget, at de Konservative har lavet et ultimatum, der ikke kan rokkes. De må komme i bevægelse. Det eneste de siger, at er at de ikke har tillid til en minister, som statsministeren åbenlyst har tillid til, og som vi andre har tillid til. Det hænger ikke sammen.«