Thulesen: Mest sandsynligt at vi ikke når skat og udlændinge

Regeringen har ikke præsenteret DF for noget afgørende nyt, siger partiformand Thulesen Dahl.

Regeringen har ikke præsenteret DF for noget afgørende nyt, siger partiformand Thulesen Dahl. (Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard

Det er ikke de seneste dage blevet mere sandsynligt, at regeringen og Dansk Folkeparti enes om historisk store skattelettelser og så vidtgående udlændingestramninger, at det kan kaldes et paradigmeskift.

Det lader Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, forstå tirsdag formiddag.

»Der er ikke noget afgørende nyt. Selvfølgelig har der været nogle sonderinger mellem regeringen og os, men det er meget sporadisk.«

»Der er ikke noget indholdsmæssigt nyt i forhold til situationen i sidste uge,« siger Thulesen Dahl.

Regeringspartiet Liberal Alliance kræver en aftale om skattelettelser som betingelse for at stemme for finansloven. Finansloven skal behandles i Folketinget på fredag.

Og Dansk Folkeparti har stillet krav om det, partiet betegner som et paradigmeskift i udlændingepolitikken til gengæld for overhovedet at indgå en aftale om skattelettelser.

Derfor er fredag blevet deadline for begge de politiske aftaler. Men Thulesen Dahl mener, at det mest sandsynlige er, at de to aftaler ikke når at lande.

»I forhold til det juridiske i udlændingeaftalen er det jo vanskeligt at nå det inden fredag,« siger DF-formanden.

Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard, skriver tirsdag, at regeringen på de indre linjer arbejder på en kattelem til Liberal Alliance, så partiet kan stemme for finansloven, selv om de to aftaler ikke er på plads.

»Løkke og LA-toppen har været på udkig efter politiske nødudgange væk fra det hjørne, sidstnævnte har presset sig selv og hele regeringen op i,« skriver Anders Bæksgaard i en analyse.

Kristian Thulesen Dahl lader forstå, at Dansk Folkeparti ikke vil indgå en skatteaftale, inden der er enighed på udlændingeområdet, og juraen er på plads.

»Vi synes, at de to ting skal forhandles i parallelle spor.«

»Vi er klar over, at hvis vi skal have et gennembrud på udlændingeområdet, så skal det være i en situation, hvor regeringen har noget, de meget gerne vil have igennem.«

»Det, kan jeg så forstå, er en ny skatteaftale,« siger han.

Skulle det ikke lykkes at blive enige om udlændingestramninger og skattelettelser inden fredag, er DF helt klar til at forhandle videre om de to ting efter jul, understreger Thulesen Dahl gentagne gange.

Det vil så formentlig forudsætte, at LA stemmer for finansloven fredag.

/ritzau/