Thulesen er vingeskudt

-arkiv- RB PLUS DF returnerer 2, 5 millioner til EU - - - -Arkiv- RB PLUS DF-leder: Vi lyttede til Rikke Karlsson Kristian Thulesen Dahl opfattede Rikke Karlssons bekymringer som udtryk for dårligt samarbejdsklima. Intern undersøgelse om brug af EU-støtte er på trapperne. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, siger, at partiet er »i krise«, er der fuld dækning for diagnosen. I sit livs krise kunne man tilføje. Morten Messerschmidts misbrug af EU-midler og tilbagebetalingen af i alt omkring to millioner kroner brugt på blandt andet sommergruppemøder, middage, jule­kort, kampagner, besøg, sejlture, medietræning og en bogudgivelse, er en skandale, som rammer lige der, hvor partiet er allermest sårbart.

Dansk Folkepartis vælgere er karakteriseret ved, at de nærer en indædt skepsis over for politikere generelt og over for grådige politikere i særdeleshed. Og når partiets topfolk så begynder at misbruge økonomiske midler, fråse og tale uden om, så rammer det dobbelt hårdt. Det er svært at gå imod »eliten på de bonede gulve« og love at bekæmpe svindel og misbrug, når man selv er under anklage for det samme. Den slags fører til anklager om hykleri, som er det ord, der formentlig ligger øverst på DF-vælgernes top-10 over mest rammende karakteristikker af landets folkevalgte.

Sagen, som næppe slutter med EU-gruppeformand Anders Vistisens redegørelse, presser Dansk Folkeparti på en måde, som er helt uvant for det fremgangsrige parti, og den lægger sig i kølvandet på flere negative begivenheder, der i værste fald kan betyde et vendepunkt for partiet. En meningsmåling, som Wilke har foretaget for Jyllands-Posten, viste forleden, at Dansk Folkeparti ville få en ordentlig lussing, hvis der var valg i dag. 16,2 procent af stemmerne står partiet ifølge målingen til mod 21,1 ved folketingsvalget for halvandet år siden. Tilbagegangen er især bemærkelsesværdig, fordi partiets vælgere traditionelt er meget trofaste.

For Kristian Thulesen Dahl tyder sagen på, at han fuldstændig fejlbedømte den fra begyndelsen. Han lod sig tilsyneladende besnakke af den veltalende Morten Messerschmidt, som overbeviste ham om, at Rikke Karlsson blot var en forvirret pige fra Rebild, som man ikke kunne fæste sin lid til. Derfor reagerede han ikke på de advarsler, han fik, og derfor tog han ikke det lederskab i sagen, som man kan forvente af en partiformand.

De dårlige meningsmålinger betyder, at Thulesen Dahl står svækket i de vigtige forhandlinger om regeringens 2025-plan, som snart går ind i en afgørende fase. Med udsigten til vælgerflugt vil han umiddelbart være mere tilbøjelig til at indgå et kompromis, som afværger et truende valg. Samtidig vil det dog være en endnu større katastrofe for partiet, hvis DF-lederen bryder sit ultimative løfte om ikke at lette topskatten for alle. Et andet ord, som fremkalder allergiske reaktioner blandt DF-vælgere, er »løftebrud«.

Sidste år lovede partiformanden højt og helligt, at Danmark kan forblive i det europæiske politisamarbejde, Europol, også efter et nej ved EU-folkeafstemningen 3. december. Thulesen Dahl ville nemlig anbefale et ja ved en ny afstemning kun med Europol som tema. Det løfte er han nu løbet fra, fordi han »gik for vidt«. Dertil kommer, at partiet Nye Borgerlige trækker vælgere fra Dansk Folkeparti ved at tilbyde en endnu strammere kurs over for udlændinge.

Kristian Thulesen Dahl har de seneste måneder bejlet kraftigt til Socialdemokratiet og lagt afstand til det konfliktfyldte samarbejde i blå blok. De nye Borgerlige appellerer til de DF-vælgere, som klart og entydigt ligger i den borgerligt liberale lejr. Endelig er stemmesluger Messerschmidts deroute et selvstændigt tab for partiet, når han ikke længere kan spille en aktiv rolle for DF. Før skandalen om EU-midler var han tiltænkt en central placering ved et kommende folketingsvalg.

Spørgsmålet er nu, om Dansk Folkeparti har ramt muren. Indtil videre er der dømt krise, og partiformanden er vingeskudt.